robalberts.punt.nl
Weten en doen, een les over duurzaamheid die telt

Weten en doen, een les over duurzaamheid die telt

Op de meeste scholen zijn het fietsenhok en de ingang herkenbaar aan een vloerkleed van sigarettenpeuken. En in het rommelhok van een school is vaak het verouderde, afgedankte meubilair terug te vinden. Maar het verdere afval uit het schoolgebouw is te vinden op de meest onmogelijke en onverwachte plekken. Omdat op veel  scholen het schoonmaken in de avonduren plaats vindt en de grote schoonmaken in de vakanties plaatsvinden is de kans groot dat het afval op onbekende plaatsen verzameld wordt. Wie hiervoor verantwoordelijk is blijft onzichtbaar en onduidelijk.

Met een uitgebreidere opdracht laat ik mijn leerlingen graag onderzoeken wat zij aan afval maken, per dag, op school en thuis. Met zelfgemaakte tabellen onderzoeken zij hoeveelheden (aantallen en gewichten) en soorten afval. Of dit nu bij het vak Wiskunde of Natuurkunde hoort vind ik zelf niet zo belangrijk. Bij de gemeente laat ik hen dan opvragen op welke manier, waar en wanneer het afval aangeboden moet worden. Ook vraag ik wie thuis verantwoordelijk is voor het afval en wie dat op school is. En of dit nu bij Mens&Natuur of Mens&Maatschappij thuis hoort vind ik ook minder relevant. Wel vind ik het leuker om dit onderwerp in een projectweek vakoverstijgend aan te bieden. De meest geweldige ideeën ontstaan dan over hergebruik en afvalvermindering. En soms komen er met een goed gevoel voor Bedrijfseconomie geweldige winstgevende ideeën tevoorschijn. Een echte milieustraat in de school als eindresultaat vind ik natuurlijk helemaal geweldig.

Bij mijn Techniek-vraag wat de energiebron is waar mee thuis het huis wordt verwarmd krijg ik meestal een glazige blik. En het beeld van de leerling bij een les Verzorging, die met zijn aansteker bij een elektrisch kookplaatje stond is in mijn geheugen gebrand. Tegelijkertijd wordt er nu door de pubers wel volop gediscussieerd over de beste energiedrankjes, maar met andere energiebronnen hebben zij vaak minder ervaring!

Nieuwe schoolgebouwen worden soms duurzaam gebouwd. Maar inzicht in het energieverbruik ontbreekt meestal bij de gebruikers en beheerders. Een display bij de entree waar het energieverbruik door elke bezoeker van is af te lezen is zeldzaam. En klachten over het binnenklimaat zijn volgens mij DE overeenkomst tussen scholen en kantoren. Ook het hergebruik van restwarmte ontbreekt meestal.

Naast het schoolterras van mijn huidige school ligt een prachtig sedumdak. De rondvliegende en nectar verzamelende bijen en hommels in de zomer weten alles van energiestromen en kringlopen uit de Biologie en Aardrijkskunde. Niet alleen de leerlingen maar iedereen in Onderwijsland kan veel van deze bijen leren.

Misschien heeft het lezen van mijn blog jullie interesse opgewekt?

De volgende linken breng ik dan graag onder uw aandacht.

 

De eerste link geeft aan dat er meer mogelijk is in en buiten de scholen;

http://www.duurzaamdoor.nl/nieuws/aandacht-voor-duurzaamheid-en-onderwijs-magazine-science

 

Deze link geeft zelfs aan dat er zelfs muziek zit in die mogelijkheden;

http://www.youtube.com/embed/UJrSUHK9Luw

 

Reacties

karel op 08-06-2014 10:24

ha die Robeen heel interessant onderwerp , zeker als je er een lesvak aan wilt koppelenje zal mij wel weer een ouderwetse'.... vinden , maar peuken horen in de asbak en vandaar als ze goed gedoofd zijn in de vuilnisbaken alle overtollig meubilair hoort niet in een hok bij school maar of het grof vuil en opgehaald of indien nog bruikbaar naar de kringloop winkeldit zou bij mens en maatschappij passen maar ook bij opvoeding thuismens en natuur en afval past niet bij elkaar , voorbeeld , ik wandel en fiets veel in de natuur , ik eet en drink ook onderweg , zijn er geen afvalbakken dan gaat het afval mee naar huis ik vind ook dat daar geen discussie over mogelijkover duurzaam gesproken , gebouwen van eerdere generaties staan eeuwenlang de moderne bouw red het nog niet een halve eeuw , wat is dan duurzaamgeniet de dag en de natuur

rebbeltje op 08-06-2014 12:04

Hoi Rob een interessant blogje en heel vreemd niemand gooit wat zomaar weg maat toch ligt het overal vol...manlief loopt nog naar buiten als er papier door de straat waait.

Zetten ze 2 lege dozen neer en pak kranten ernaast...je snapt dit niet.

Maar netje de hondenpoep in een zakje doen en dan het zakje met drol weggooien in een struik...wij zijn de grote vervuilers en kunnen idd nog veel leren...

Vind het eigenlijk een taak voor de ouders...maar alle beetjes helpen.

Groetjes

Gerbie op 11-06-2014 21:30
Verbaas me ook vaak over de rokers die hun peuk op de grond gooien direct naast de prullebak...
HansDeZwans op 12-06-2014 09:52

Met een aansteker bij een elektr. kookplaat, je kan het zo zot nog niet bedenken. Toen ik pas op kot (kamers) ging, zag ik dat mijn buurman student voor het eerst spaghetti ging maken. Na een half uur kwam hij mij roepen, want thuis werden de sprieten spaghetti altijd wit en mals en bij hem niet. Hij had de spagettie gewoon in de ketel gedaan met water, maar om het water te verwarmen, dat had hij nooit geweten dat dat moest.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl