robalberts.punt.nl
Elke leerling heeft recht op een schone gezonde school

Elke leerling heeft recht op een schone gezonde school

Niet op elke school is er respect voor het lijf en leven van leerlingen en collega’s. De stoep rondom de ingang van een school is vaak bezaaid met sigarettenpeuken. Door de openstaande voordeur tijdens pauzes of net voor de eerste les komt met elke windvlaag de rook walm van verslaafde leerlingen en collega’s naar binnen.

Tijdens mijn biologielessen wordt de ademhaling en de werking van de longen uitvoerig behandeld. In een keuze opdracht laat ik de leerlingen graag in groepjes voorstellen maken voor het rookvrij maken van de school. De manier waarop zij de opdracht presenteren laat ik vrij. Een cartoon, een filmpje, een poster, een tekst alle manieren zijn toegestaan. De beste versie geef ik aan de directie met het verzoek om te kijken of zij gebruik willen maken van de voorstellen. Hoewel er al een aantal jaren een wet is ingesteld tegen het roken in Openbare Gebouwen zullen veel mensen de peuken rondom elke school herkennen. Alle leerlingen en collega’s met ademhalingsproblemen hebben natuurlijk last van de rook walm die via de ingang door het hele schoolgebouw doordringt.

Zelfs op die ene school waar een afgesloten binnenterrein dienst doet als schoolplein is de entree te herkennen aan het rokende personeel. Maar ook bij die school waar een groot hek om het gebouw en het rookvrije schoolplein is gebouwd is de ingang te herkennen aan sigarettenpeuken.

Soms is het de taak van de conciërge om af en toe met een bezem de entree schoon te maken. Het ziet er dan even schoon uit. Maar het binnendringen van de sigarettenrook wordt er niet minder op. Rokerspalen zijn op stations de oplossing geworden. In de buurt van scholen heb ik deze oplossing nog nooit gezien. Maar het probleem van de rook blijft bij gebruik van rokerspalen. Het opruimen van de sigarettenpeuken wordt daardoor wel een kleinere moeite. Maar ook hoorde ik een conciërge vertellen dat de sigarettenpeuken naar de andere kant van straat gegooid moesten worden.

Dat de onderbouw leerling een bovenbouwer of docent zal volgen in het getoonde rookgedrag is al langer bekend. Onderzoek geeft aan dat de helft van de rokers beginnen op het schoolplein. Maar of de rokerspaal nu de oplossing is voor een schone gezonde school? Door gebruik te maken van de aangeboden oplossingen van de leerlingen moet het in een aantal jaar wel mogelijk zijn om de school schoner en gezonder te krijgen. Als elk schooljaar duidelijk wordt ingezet op het beste idee uit deze Biologie-opdracht merken de leerlingen dat zij serieus genomen worden. Het tegengaan van roken is en blijft tenslotte een serieuze zaak.

http://www.zitdaterechtin.nl/

https://www.longfonds.nl/ons-werk/kinderen-en-roken/rookvrije-schoolterreinen

Reacties

karel op 22-06-2014 09:11

mogge Robja een bekend probleem , jij ziet het op de school en ik o.a bij Schiphol en zo zullen er vele plekken zijnwens jullie suc6 met het oplossen van het probleem

geniet de dag

rebbeltje op 22-06-2014 12:41

Ha was op je wp maar vergeet ik je blogje te lezen whahaha

Nu doe ik dat hier nog maar een keer.

Laat je dit blog op je punt wel staan of verdwijnt het helemaal?

Nu dat roken is van alle tijden en zal niet overgaan..zonde maar is zo paal of geen paal.

Oja sla je filmpje over ik rook namelijk whahaha...oude gewoonte.

Henk op 24-06-2014 08:38

Roken is gewoon eeen slechte gewoonte die verwordt tot verslaving. Ik denk dat leraren hierin een voorbeeldfunctie zouden moeten vervullen.

Gr. Henk

Annet op 27-06-2014 16:01

Kan daar ook niet tegen. De oorzaak zou de zuigreflex zijn. Spenen uitdelen kan een alternatief zijn haha. Mensen zijn zenuwpezen.....Ik vond het vies: roken. Dat scheelt natuurlijk wel.

Groet van Annet

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl