robalberts.punt.nl
Een kindermaatje anno 2014 ???

Een kindermaatje anno 2014 ???

Dikker wordende kinderen hebben ervoor gezorgd dat de standaard kindermaten zijn aangepast. Waar anderen praten over het invoeren van een fast food en frisdrank belasting heeft de confectie industrie gewoon haar maatvoering aangepast.

Voor de onderbouwklassen heb ik eerder een opdracht “gezond leven” geschreven. Met de verwijzing naar de website  www.voedingscentrum.nl  laat ik de leerlingen een  tweetal dingen bijhouden uit hun eigen leven. In een voedseldagboek laat ik hen in een week per dagdeel bijhouden wat zij eten en drinken. In een activiteiten dagboek laat ik hen registreren hoe, waar en wanneer zij actief bewegen. Met deze opdracht probeer ik de leerling inzicht te geven in de relatie tussen voedsel, bewegen en gewicht.

Landelijke grootgrutters hebben ons dagelijkse eten veranderd. Van onze hoofdstad Amsterdam tot het dorpje Zeeland bij Uden vinden we in de supermarkt hetzelfde aanbod. In en buiten de seizoenen krijgen we een standaard assortiment aan verse en ingeblikte groenten voorgeschoteld.  Regionale verschillen en traditionele manieren van bewaren zijn steeds meer gemondialiseerd.

Op de etiketten van verpakt voedsel kunnen we lezen dat overal suiker wordt toegevoegd. Het toegevoegd zout stijgt  ook boven de gezonde hoeveelheden. Vreemd genoeg stijgt ook het aantal producten waar allerlei kunstmatige mineralen en vitaminen aan worden toegevoegd. Alsof de voedingsindustrie het machinaal verwerkte ongezonde voedsel “gezonder” probeert te maken? Hoewel de etiketten helpen bij de makkelijke optelsom voor de hoeveelheid kilocalorieën of kilojoules wordt dit door weinigen gedaan. Ouders en kinderen kijken meer naar de te betalen prijs dan naar de gezondheidswaarde van hun eten of drinken.

Omdat ik met de tijd mee wil gaan laat ik de leerlingen veel informatie op het internet opzoeken. Om papier uit te sparen mogen ze hun opdrachten digitaal inleveren. Ook ben ik mij ervan bewust dat door computerspelen in plaats van buiten spelen kinderen dikker worden. Een kinderleven van nu is tenslotte niet te vergelijken met een kinderleven van voor de tijd van het Kinderwetje van Houten (http://nl.wikipedia.org/wiki/Kinderwetje_van_Van_Houten ).

Maar om nu het welvaartsprobleem dikker wordende kinderen op te lossen met andere  kledingmaten? Toch heeft door het dikker worden van de Nederlandse kinderen de confectie industrie haar maatvoering hierop heeft aangepast!

Reacties

Renesmurf op 28-06-2014 17:39

Ja, tijden veranderen en problemen veranderen, en oplossingen ook.

rebbeltje op 28-06-2014 19:20

Gelukkig bewegen de kleinkinderen hier behoorlijk wat...sport bso werkt daar nog eens aan mee ook. En ja al de zoetigheidjes worden zo lang mogelijk achterwege gelaten.

Maar helemaal zonder lukt niet...dan zouden ze het stiekem gaan doen en dat is ook niet de bedoeling. Maar je hebt gelijk dat onze kindertijd anders was dan die van nu...fijn weekend

karel op 29-06-2014 07:36

mogge Robdie maat verandering zal niet helpen tegen de veel dikker wordende kinderenmaar ik hoop dat elk kind het door krijgt dat wat door het bekkie gaat je dikker maakt

geniet de dag

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl