robalberts.punt.nl
Een gouden straat in Amsterdam-ZuidOost

Een gouden straat in Amsterdam-ZuidOost

Een mooie rij met Goudessen staat er aan de Kantershofstraat. Fraxinus excelsior ‘Jaspidea’ is de wetenschappelijke naam van deze prachtige boom. In het najaar valt de goudkleurige bladertooi op en in het voorjaar is het zachtgroene van de uitlopende bladknoppen ook de moeite waard. Bij het aanplanten is niet zuinig voor een dikkere en grotere boommaat gekozen. Nu zijn de bomen goed volgroeid. Jammer genoeg heeft vorig jaar een van de bomen tijdens een lichte storm de top verloren. Maar verder zijn de bomen met  stevige gesteltakken mooi geworden. Niet alleen door de bomen is het een gouden straat.

De Kantershofstraat is een van de rijtjes nieuwbouw in de Bijlmermeer. De  straat is ook de toegangsweg voor de wijk Kantershof. Een wijkje met zo’n 600 woningen.  Door At5 is in haar serie Amsterdamse straten een leuke aflevering gemaakt over Kantershof (http://www.at5.nl/tv/straten-van-amsterdam/aflevering/15401/10 ). In Kantershof staan de basisscholen, Bijlmerdrie en Samenspel en het bejaardenhuis Koornhorst.

De ophaalwagens van de reiniging, brandweerwagens en verhuiswagens rijden allemaal door de Kantershofstraat om op hun plek van bestemming te komen.  Ook de bussen voor de schoolreisjes komen door de straat. En daar wringt het. De Kantershofstraat is breed genoeg. Maar door de volgroeide Goudessen ontbreekt er soms de benodigde ruimte. Sommige overhangende takken geven nog mee met het voorbij rijdende verkeer. Maar soms breekt er ook al een tak af door het voorbijkomende verkeer.

Na de stormschade heb ik gevraagd of de bomenrij meegenomen kan worden in het noodzakelijke beheer. Opkronen geeft de bomen de kans om uit te groeien tot volwaardige straatbomen. En bij de bomen die tegenover de woonhuizen staan voorkomt dat waarschijnlijk ook geklaag over teveel schaduw.

Amsterdam heeft een deskundige bomendienst gehad. Maar door reorganisaties is de expertise versnipperd over de verschillende stadsdelen. Nu na weer een reorganisatie wordt deze dienst misschien weer opgetuigd? Maar bezuinigingen maken dat het meeste onderhoud en beheer in de wijk uit besteed wordt. Tijd om naar het noodzakelijke onderhoud van de bomen te kijken ontbreekt nu jammer genoeg. De takken van de Goudessen worden steviger en zwaarder. En de wijkopzichter heeft geen tijd of budget voor de noodzakelijke snoeirondes.

 

Nu vind ik de bomenpracht goud waard.

Maar of dat straks ook nog zo is, met het voortdurend voorbij rijden van zwaarder en sterker vrachtverkeer?

Blijft de Kantershofstraat dan nog wel een gouden straat?

Reacties

karel op 02-06-2014 21:42

door verkeerde bezuinigingen komt het zo ik die ambtenaren ken niet weer goed , helaas

verkeerde lui op verkeerde plek , en wat weten zij van bomen en ander groen , zij leven van papier , zijn in mijn ogen dan ook papieren lui

suc6

Henk op 02-06-2014 22:23

Ik ben ook gek met bomen Rob. En in dit geval is het schandalig dat ze die bomen niet beter verzorgen. Waarschijnlijk heeft de grote boommaat bij de aanplant kapitalen gekost en nu wordt er op een paar rottige centen bespaard op het vervolg.

Groeten Henk

Stiefbeen op 03-06-2014 20:35

heel jammer dat er zoveel vakkennis wordt wegbezuinigd, en wat je kwijt bent komt meestal nooit meer in die kwaliteit terug.

karel op 04-06-2014 07:19

mogge Robja daar zal ik weer vele jaren plezier van hebben , of die nieuwe dingen ook zolang mee gaan is nog maar de vraag , echt groot is het niet hoor 81 cm maar wel plat ja ;)geniet de dag

Hans op 04-06-2014 21:43

Jammer dat deze bomen die het leefklimaat zo verbeteren, toch vlak bij de A9. Reorganisaties hebben bij heel wat gemeenten en steden voor een rommelig beleid gezorgd. opkronen is een prima oplossing en zo blijven de bomen ook behouden. Hans

Leo op 05-06-2014 13:14

Tja, daar heb je nu weer een voorbeeld van verkeerd beheer. Ofwel heeft men te weinig nagedacht over het verkeersbeeld in die straat, kan ook zijn dat die bomen gewoon te groot zijn voor zo'n straatje. Ik zag onlangs dat men in Weesp alle grote bomen in het centrum had gekapt. Men richtte de straten opnieuw in en plantte van die twijgjes die over een jaar of 30 ook wel weer boom zullen zijn. Kaalslag! Maar de auto's en terrassen hebben wel weer de ruimte. Kun je lekker wat drinken in de niet aanwezige schaduw van de weg gehaalde bomen. Soms snap je even niet wat de planners zoal bedenken..

karel op 06-06-2014 07:22

ik vind terrassen en auto's ook niet samen gaan , zit je in de uitlaat gassen , proostmogge Rob , zag in H v NL dat zich er nu in Arnhem iets afspeelt in een mooie straat , prachtige gevels en mooie oude bomen , en ja hoor die moeten weg zegt zo'n ambtenaartje , omdat er nieuwe riolering komt , nu die ligt toch onder de grond en de bomen er boven , zullen zeker wat wortels zijn die in de weg liggen , nu daar vinden ze ook wel iets opzou bijna vergeten je te bedanken voor je mooie berichtjemijn dank en geniet de dag

Http://hanscke.nl op 07-06-2014 13:57

Ook hier in Dokkum hebben ze de mooiste straat aangepakt door alle bomen te kappen omdat men vermoedde dat ze ziek zouden kunnen worden........schandalig. Bomen maken de straten mooi, geven wegen karakter. Daar moet gewoon budget voor zijn om dit bij te kunnen houden. Mensen houde van bomen!

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl