robalberts.punt.nl
Sayasiri, een prinses van de toekomst

Sayasiri, een prinses van de toekomst

Op de zaterdagmarkt van Ganzenhoef kom ik haar weer tegen bij de kraam van Willem. Vrolijk en enthousiast word ik begroet. Trots vertelt zij blij te zijn met alle reacties op haar vorige blog ( http://robalberts.punt.nl/content/2014/04/Sayrasiri ). Stralend en in haar element helpt zij de klanten aan hun groenten en fruit. Op de achtergrond staat een van mijn oud-leerlingen argwanend toe te kijken. Of hij mij herkent weet ik niet. Maar zijn norse blik is in de loop der jaren niet veranderd, dit in tegenstelling tot het stralende gezicht van Sayasiri. Zij is een bloem die ik zie ontluiken.

Op mijn opmerking dat ik weer een blog over haar wil schrijven reageert zij enthousiast. Open en eerlijk begint zij te vertellen. Het trieste, maar ozo bekende, verhaal van haar stiefmoeder zal ik jullie onthouden. Trotser vertelt zij dat ze met hard ploeteren van een vmbo-school op kbl-nivo alsnog nu haar mbo-opleiding nivo 4 probeert te behalen. Bij dit verhaal zie ik haar stralen.

De zaterdagmarkt van Ganzenhoef heeft altijd iets speciaals voor mij. Van alles loopt er rond en van alles is er te koop. Voor mij is en blijft het een wereldmarkt. Mijn eigen markt op Kraaiennest heeft het nu moeilijker. Marktkooplui die willens en weten hun eigen marktplein vervuilen en dan ook nog klagen over de gebrekkige ambiance. Jammer dat een handvol negatieve ambulante handelaren de markt op Kraaiennest zo proberen te vernietigen. De vluchtelingen van de Vluchtgarage participeren mee in de buurt en maken nu na de markt het marktplein schoon. Ganzenhoef is anders. Op zaterdag worden er van heinde en verre de noodzakelijke weekendboodschappen gedaan. Maar ook is het de plek om met bekenden, onbekenden en lang vergeten vrienden bij te praten en te genieten. Het heilzame drankje dat Bibi in haar inheemse marktkraam laat proeven helpt daar bij sommigen voor mee. Maar iets verderop zijn er ook de teksten en liederen voor de Here te vinden voor hen die hun Hemelse bijdrage willen leveren. Zomer en winter er blijft een Tropische sfeer op dit marktplein hangen.

Sayasiri vertelt dat het ook op Ganzenhoef hard werken is. De crisis is ook hier te merken. Maar het opene en eerlijke waardeert zij in de klanten. Voor haar school loopt zij stage bij een van de betere hotels in Buitenveldert. Daar is het anders, met meer geld zijn de mensen niet vriendelijker, legt zij uit. Ja, de beleefdheidsvormen die van haar verwacht worden zijn daar belangrijker. Maar het respect dat zij voor haar werk krijgt is weer een stuk minder. Waarmee zij op haar manier beschrijft dat meer geld mensen niet beter maakt.

Jong met meer levenswijsheid dan veel anderen is Sayasiri daarmee voor mij een prinses van de toekomst.

Reacties

karel op 10-05-2014 08:41

mogge Rob

een wereld markt en volgens mij ook een wereld meiddie keihard werkt bij twee totaal verschillende zakendenk dat jou prinsesje een goede toekomst heeftgeniet de dag

rebbeltje op 10-05-2014 12:53

Vind jij het ook zo leuk omdat je daar leerlingen of oudleerlingen tegen kan komen ? Dat lijkt me juist zo leuk om een beetje hun levensweg te volgen...en weten dat je goed werk verricht.

Fijn weekend

Gssie op 10-05-2014 14:41

Heerlijk om te lezen, een enthousiast meisje dat zich niet uit het veld laat slaan.  Zelfs op gaat voor een moeilijker school ten einde nog beter te slagen in haar leven. Duim!! En dat jij daar aan hebt meegeholpen moet een goed gevoel zijn, Rob.

Staart op 10-05-2014 20:24

De wereld zou meer Sayasiri's moeten hebben. maar ze zijn er wel en maken de wereld beter. echt! mooi log, Rob

Christiene op 11-05-2014 10:20

Een mooi verhaal  over een prinses die sterk in haar schoenen staat

en weet dat geld niet gelukkig maakt.

een groetje Christiene.

Leo op 11-05-2014 11:14

Oude namen herleven. Niet van de hoofdpersoon van dit blog, wel van de markten, de winkelcetra. Ganzenhoef was bij ons indertijd om de hoek. Lag net voor de Gliphoeve, gaf veel overlast. Kraaiennest was toen al een soort vesting. Gebarricadeerde winkels, donker, onoverzichtelijk, kaal. Als ik nu in het WC Amsterdamse Poort kom zie ik hoe het ook kan. Daar heeft men de juist mixe gevonden om het ook voor meer normale klanten leuk te maken. Mensen die vergelijken met andere winkelcentra in de omgeving van Z.O. Maar wellicht zie ik het al te gekleurd hoor....

Henk op 11-05-2014 21:12

Ik kan de gezellige drukte van deze markt (met haar prinses) bijna voelen, Rob. :-)

Hans op 11-05-2014 23:13

Dan is Sayasiri positieve ontmoeting en zie je een norse blijk niet meer.Je kunt het nog steeds niet iedereen naar zijn zin maken. Hans

Paul op 12-05-2014 20:36

Mooi hoe je haar beschrijft! 

sayasiri op 12-05-2014 21:43

Super verhaal weer rob. 

Groetjes sayasiri. 

Hans op 12-05-2014 23:07

Dan komen je klompen zeker uit Oostzaan of zaandam?Ben zelf een zaankanter, vandaar. Hans

Gssie op 12-05-2014 23:16

Of uit Wormer :-)

pieterbie op 13-05-2014 06:06

Klinkt als een zalig verhaal. En een leuke markt :-)

Sayasiri op 15-06-2014 16:14

Hey rob, 

sayasiri hier,was het hans die u bedoelde over de mooie verhalen schrijven?

Ik heb zeker intressen.

Mvg, 

Larissa Sayasiri

Rob op 15-06-2014 16:40

Beste Larissa,

ik heb je een email ( Larissa.picture ) gestuurd.

Vriendelijke groet,

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl