robalberts.punt.nl
Met een strijkijzer en een bos papavers zoek ik een nieuwe school

Met een strijkijzer en een bos papavers zoek ik een nieuwe school

In een vorig blog (  http://robalberts.punt.nl/content/2014/05/Oude-meester-jong-van-hart ) plaatste ik een foto, waarop een aantal vragen kwamen. De foto laat mij en een verzameling attributen uit een lesweek zien. In mijn lessen komen verschillende onderwerpen voor. In een cv-plaat liet ik in weer een ander eerder blog  ( http://robalberts.punt.nl/content/2014/02/Schaven-schuren-wikken-en-wegen ) zien waar mijn hart ligt. Alles wat leeft, groeit en bloeit heeft mijn interesse. Dat ik ook van pubers houd ligt in dat verlengde.  Zij maken onze wereld.

Planten, bloemen, dieren en de mens zijn de onderwerpen in mijn Biologielessen. Maar ook in een les Natuur, Mens&Natuur, Mens&Maatschappij of Aardrijkskunde komen planten, bloemen, dieren en de mens tevoorschijn. Jaren terug nam ik voor mijn eerste proeflesje biologie op mijn opleiding een konijn mee. Het dier maakte meer indruk dan de bijbehorende dia-voorstelling over knaagdieren uit de standaard lesmethode. Voor een uitleg over gevlochten matten bij vroegere dijken aanleg op mijn eerste stageschool nam ik een flinke bundel wilgentenen in de trein mee. Als de ruimte en tijd er is wil ik iets laten zien, ruiken, proeven en ervaren in mijn les.

De bloemopbouw bij papavers is open en duidelijk. En een flinke bos papavers op mijn lessenaar fleurt een saai leslokaal ook lekker op. Met het strijkijzer ligt het iets anders. In een van de vele onderwijsvernieuwingen van de afgelopen 25 jaar is vanuit de middenschool de basisvorming ontstaan. En een van de vernieuwende schoolvakken voor alle leerlingen uit de basisvorming is het vak Verzorging. Alle jongens kunnen hierin bijvoorbeeld leren strijken. Zoals alle meisjes in dat andere nieuwe schoolvak Techniek van de Basisvorming het eenvoudige gebruik van de belangrijkste handgereedschappen leerden. Simpele opdrachten met hout, metaal, elektriciteit, water en fietsen werden in die lessen uitgevoerd. De gebruikelijke bezuinigingen hebben deze twee vakken weer uit het hedendaagse lesrooster gehaald.

Strijken is niet mijn favoriete huishoudelijke klus. Maar de Verzorgingslessen van 50 minuten met 2 strijkbouten en 2 strijkplanken met een klas van 32 leerlingen staan mij nu nog goed bij.  Mijn eigen strijktechniek is nog steeds aan kreukels en dubbele vouwen te herkennen. Maar de klas en alle leerlingen genoten van deze lessen. En de kleurvergissingen in de wasmachine waren nog langer te zien aan de niet meer zo witte labjassen van het Scheikundelokaal. Gekleurd wasgoed samen met witgoed zal geen enkele leerling uit die ene klas ooit meer doen.

Ook aan de kookpannetjes op dezelfde foto heb ik goede herinneringen. Tenslotte ben en blijf ik een lekkerbek. De uitleg over de uienfamilie en het gebruik van bieslook is tenslotte het makkelijkste te volgen als iedereen een sprietje bieslook tussen de tanden heeft zitten.  En dat kan ook bij het maken van een simpele uiensoep. Dat er daarna ook nog met een microscoop naar bladgroenkorrels gekeken wordt is dan alleen maar leuk.

En dat blijft bij mij voorop staan.

Ik vind het nog steeds leuk om met pubers te werken!

https://www.linkedin.com/in/robalberts

Reacties

karel op 25-05-2014 00:19

nu Robik ga de natuur wel in en leg de was onder het matras

Leo op 25-05-2014 10:10

Maar sommige lessen uit mijn vroegere jeugd, ook de praktijklessen, waren weliswaar interssant maar leerden me weinig over handvaardigheid of zelf muziek maken. Soms zijn afzender en ontvanger niet voldoende op elkaar afgestemd zo lijkt het...

John op 29-05-2014 09:58

Het is ook redelijk belangrijk van alles te houden dat leeft en bloeit op onze aarde. Zonder die liefde zou er helemaal niets van overblijven.

Biologie was, en is een interessant vak.

platoonline op 29-05-2014 19:33

Volgens mij ben jij een leraar van het soort dat God persoonlijk heeft goedgekeurd. Ik kan alleen maar vrolijk ja knikken als ik je stuk lees. Had ik vroeger maar zo''n leraar gehad die wat van huis of tuin meenam. Nee hoor, alles ging uit een gortdroog boekje. Mijn gedachten dwaalden regelmatig af, terwijl ik nu heel veel van kruidenplantjes, dieren etc. houdt. Van pubers ben ik net af. Dat mag even zo blijven. :-)

Pracht stuk, Rob. Hulde.

Dennis op 31-05-2014 23:02

Offtopic.. Ik las dat je mijn blog niet kon lezen? Als je via mobiel kijkt kan dit het probleem zijn. Anders zou ik het niet weten? 

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl