robalberts.punt.nl
Sayasiri, mijn koningin voor vandaag

Sayasiri, mijn koningin voor vandaag

Voorbij walmende bbq's en langs prekende voorgangers loop ik over mijn wereldplein. Ik blijf een republikein maar geniet tegelijkertijd van het enthousiasme op de vrijmarkt van deze eerste Koningsdag. Oranje is een kleur die ik niet draag. Maar wat geniet ik van alle mooie vrouwen in het oranje opgemaakt en gekleed. Zelfs de oranje haarstukjes ontbreken niet.

Het marktplein staat vol met mensen in een speciaal t-shirt; "He changed my life". De vele migrantenkerken gebruiken deze eerste Koningsdag om te prediken voor hun Koning. Een enkele voorbijganger reageert gepikeerd omdat er geen looproute is vrijgehouden naar de blauwe supermarkt. Alsof dagelijks supermarkten een eerste levensbehoefte is? 

Tussen de bekende kramen van het zomerfestival Kwakoe zijn er een paar hoeken waar kinderen hun koopwaar aanbieden. Een van de kinderen heeft de hulp van grootvader gevraagd. Samen constateren we dat grootvader vast de enige man is met een lintje van de koningin op deze vrijmarkt. Doorgelopen en nu dit stukje schrijvend vraag ik mij af of hij terug naar huis is gegaan om zijn pak aan te trekken en zijn Koninklijk lintje op te spelden.

Maar liever sta ik nog even stil bij Sayasiri. Haar Thaise moeder heeft voor haar tweede naam gekozen. En het voorspelbare levensverhaal van haar moeder vertelt zij zonder blikken of blozen. Maar wat mij vooral treft is haar ongedwongen enthousiasme voor de Bijlmer. Niet alleen haar vriendje speelt hierin een rol, maar ook haar werk op de Bijlmermarkten. Samen met de mensen naast haar komen drie werelddelen samen en spreken zij met elkaar meer dan 15 talen.

Ook op deze eerste Koningsdag ben ik enthousiast over mijn wereldstad. Op mijn t-shirt staat "oh, Bijlmermeer verguisd en gekwetst, ik vond er slechts geluk en jou". En voor vandaag is dat Sayasiri, een jongedame die mij vol vertrouwen laat uitkijken naar de toekomst.

Reacties

karel op 26-04-2014 12:33

ha die Rob dus ff over de vrijmarkt in de buurt , ja daar zijn vele nationaliteiten met ieder hun verhaal en taal , maar om nu over een andere koning te prediken vind ik wel wat slordigik blijf verre van deze drukte , maar het is wel gezellig en fleurigwie is deze jongedame met haar mooie 2de naamgeniet de dag

Staart op 26-04-2014 13:56

Dat is de lol van K oningsdag. samen vieren, samen genieten. koningsgezind opgegroeid ben ik na een periode van neutraliteit weer terug? koningsgezind is voor nu te sterk, maar de vlag hangt wel uit en een oranjewimpels had eraan genomen. ik ben meer monarchie dan republikein ook praktische overwegingen. Het is goed zo. er wordt altijd gezegd dat een republiek goedkoper is. ik moet het nog zien. Wat meer is: ik waardeer een constante factor. ik ben er ook van overtuigd dat dat stabiliteit bevordert . de ellende in de politiek (wisselende partijen) hoef ik niet nogmaals een niveau hoger te zien. ik ben heel blij met Obama. van mij mag hij langer mogen blijven dan de afgesproken jaren.

mooi log!

rebbeltje op 26-04-2014 16:41

Net terug van de kindermarkt en tassen vol mee naar huis.

Ik geniet ook van de ongedwongen sfeer, al zijn er hier niet zoveel anderstaligen...of zoals jij had met Sayrasiri

Fijn weekend

sayasiri op 26-04-2014 18:34

Super leuk rob ben heel tevreden over dit stukje top gedaan. Gr sayasiri

Henk op 26-04-2014 22:07

Ik draag Sayasiri voor om in 2015 een lintje te ontvangen! :-)

Rietepietz op 27-04-2014 12:25

Een prachtig "leven en laten leven" logje ,kon iedereen vrijheid maar zó interpreteren. Ik ben zeker geen republikein, veel te duur die steeds wisselende presidenten die vaak weer af breken wat een voorganger heeft opgebouwd,Maar evengoed zul je me óók niet met een oranje sjerp aan treffen op Koningsdag en al helemáál niet op de vrijmarkt waar je je nek breekt over dezelfde rommel die bij mij veilig op de zolder opgeborgen staat ;-)

karel op 27-04-2014 12:39

ha die Rob

wie is deze Sayasiri , kom er in je blog niet achterja ik kan nu ook zeggen vakantie groet ;) ben een weekje vrijmorgen komen er logé's dat vandaag ff de puntjes op de i zetten in het HuisHatengeniet de dag

Ariadnesdraad op 27-04-2014 14:39

Een mooi symbool ...

Renesmurf op 27-04-2014 21:48

We vieren de verjaardag van de koning.  En of je nou voor of tegen het koningshuis bent, en hoe je het ook went of keert, hij is onze koning.En een dagje vrij is altijd lekker, maar dat is dit jaar dus door onze neus geboord.  Meteen al een slecht begin van de nieuwe koning.

Dikke Mick op 28-04-2014 10:32

Een mooi logje Rob! En zeker een kleurrijk geheel aldaar en geniet nog lekker na van zo'n geweldige vrolijke en feestelijke dag!

Dikke Mick op 28-04-2014 10:32

Een mooi logje Rob! En zeker een kleurrijk geheel aldaar en geniet nog lekker na van zo'n geweldige vrolijke en feestelijke dag!

hanscke op 28-04-2014 15:28

Een heel kleurrijk en vrolijk verhaal. Onze nationale feestdag is aan de koning opgehangen maar wat fijn dat velen, ook andersdenkenden  dit meevieren. Ik ken de tijd nog dat ik een vriendinnetje had die niet mee mocht doen aan koninginnedag. Zij hadden de volgende dag feest, 1 mei en dat werd haar goed ingeprent.

plato op 28-04-2014 17:55

Ik zou ook wel eens willen weten wie Sayasiri is. Misschien een leuk interview hier met haar?

Je hebt het mooi geschreven. Republikein maar dan toch een zonder oogkleppen op en met gevoel voor samenwerking en gezelligheid. Ik kan me je gevoel helemaal voorstellen. Want waar tref je meer dan de halve wereld al samenwerkend aan. Op dat plein dus. En daar ben je terecht trots op.

Maar nu Sayasiri nog. Ik zie uit naar meer :-)

curieuzeneuzemosterdpot op 28-04-2014 23:34

en jij, rob ..

ook koning voor 1 dag?  :-))

Staart op 29-04-2014 08:30

Ja idd wie is sayasiri?

gssie op 29-04-2014 14:32

Mooi stuk Rob!

Paul Nijbakker op 07-05-2014 13:02

Ik was als expat zodanig uit de roulatie dat ik er geen idee van had dat "koningsdag" al op de 26ste was. Wij waren in NL voor de Pasen en gingen de 25ste weer terug. Als ik het geweten had waren we wel later teruggegaan. Het was voor mijn ega vast leuk geweest om de vrijmarkt te bezoeken. Enfin, zo hou je iets om naar uit te kijken.

Rob op 10-05-2014 08:35

Vandaag heb ik weer over Sayasiri geschreven ( http://robalberts.punt.nl/content/2014/05/Sayasiri-een-prinses-van-de-toekomst )

Van koningin naar prinses.

Vriendelijke groet,

platoonline op 29-05-2014 09:04

Ik begin na het lezen van dit verhaal toch zo'n zin om een sprookje over Sayasiri te schrijven. Het is bijna sterker dan ik. Fijn dat je weer aandacht aan haar besteedt Rob. Weet je wat, ik richt me gewoon rechtstreeks tot haar.

Sayasiri: ik ken je alleen maar uit de stukken van Rob. Daarin kom je over als een doorzetter, als iemand die haar toekomst wil maken en daar niet altijd leuke ervarigen bij krijgt. Maar dat ligt aan de anderen Sayasiri, niet aan jou, dat weet ik zeker. Ik hoop zo dat je doorzet zodat je een betere wereld voor jezelf maakt. Ik duim voor je met al mijn duimen.

En natuurlijk, velen zullen dat ook vinden, zou het mooi zijn als deze koningin, die tevens prinses is (hoe veelbelovend kun je zijn?) eindelijk eens in beeld komt. Een kleine aanduiding, een woordje, een foto. Wat zou je daar veel mensen een plezier mee doen. Koninginnen moeten in beeld!!

Doe je het?

Rob op 15-06-2014 16:37

Beste Sayasiri en Platoon,

ik heb jullie beiden een email ( Larissa.picture en Plato48 ) gestuurd.

Vriendelijke groet,

Ingrid op 02-01-2016 00:48

Beste Rob,

Mooi hoor dit! JE neemt ons mee naar een stukje Amsterdam met een apparte wending in het verhaal. Ik zal later nog wat meer van je gaan lezen maar dit verhaal sprak me al erg aan! Een mooi, creatief  2016! Lieve groet van Ingrid Karsten

Rob Alberts op 02-01-2016 10:20

Beste Ingrid,

heb jij mijn blogverhuizing gemist?

http://robalberts.punt.nl/content/2014/07/Blogverhuizing-naar-robalbertswordpresscom

Natuurlijk wens ik jou ook veel schrijfplezier in 2016.

Maar bovenal veel geluk, gezondheid en liefde voor 2016.

Vriendelijke groet,

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl