robalberts.punt.nl
IJlmeren in de Bijlmermeer

IJlmeren in de Bijlmermeer

Ooit begon ik dit blog vol enthousiasme over mijn stadsdeel Amsterdam-ZuidOost. Hoewel een Bijlmerbeliever en liefhebber van de honingraatflats ben ik trots op elk onderdeel van mijn stadsdeel. Nu vandaag 1 mei 2014 is de naam Amsterdam-ZuidOost verdwenen. Mijn zinnen voor en zin in ZuidOost blijven. (On-)regelmatig blijf ik hier schrijven over dat wat mij opvalt in Amsterdam-ZuidOost en daar buiten.

Maar laat ik eerst uitleggen waar het werkwoord "ijlmeren" vandaan komt. Bij de voorbesprekingen van het nieuwe NS-station Bijlmer-Arena heb ik voorgesteld om op de plek, waar eerder een plakkaat ter ere van Anton de Kom hing, het nieuwe stationsplein naar Anton de Kom te vernoemen. De toenmalige Dagelijkse Bestuurders en de andere lokale politici durfden dit niet. Wel is er iets verder weg een kale vlakte aangelegd en mag Anton de Kom in de vorm van een spraakmakend beeld hierover uitkijken. Tegen de gevel van een van de gebouwen aan dit verlaten plein is al jaren met metershoge letters te lezen "IJlmer Centrum".

Het stationsplein bij het NS-station Bijlmer-Arena is na jaren van bouwoverlast, met opbrekingen, lelijke bouwketen en bergen zand en stenen, nu bijna af. En elders op het internet is het nu mogelijk om dit plein een nieuwe naam te geven. Ter nagedachtenis en ter ere van Nelson Mandela is het de bedoeling om hier het Nelson Mandela plein te openen.

Beide historische figuren zijn niet te vergelijken. Wel zijn de gebruikte argumenten voor de naamsverandering te vergelijken. De allure van deze plek en de hoeveelheid bezoekers van dit plein maakt dat een vernoeming eer doet aan de naamgever, voor mij indertijd een doorslaggevend argument. De motivatie van de Dagelijkse Bestuurders en lokale politici was indertijd; het plein heeft al een straatnaam en het is onmogelijk en te duur om alle bedrijven op te zadelen met een adresverandering. Waarbij ik dan maar ijlmerend bedenk dat er af en toe iets los zit in het IJlmer Centrum .....

Het gebouw waar met levensgrote letters IJlmer Centrum te lezen valt heeft ooit een prijs ontvangen vanwege de transparante architectuur en het zwevende dak. Vanwege instortingsgevaar en voortdurende lekkage wordt het dak nu door lelijke pilaren gestut. Dat er aan de buitenkant gigantische letters van de gevel zijn gevallen interesseert blijkbaar niemand!

In het cbkzuidoost zag ik een mooie fotoserie over Afrikaanse wereldsteden http://www.cbkzuidoost.nl/african-junctions-capturing-the-city/.

Maar er moet nog heel veel veranderen om in Amsterdam(-ZuidOost) een echt Wereldsplein te maken.

Of ben ik dan aan het IJlmeren?

Reacties

Staart op 01-05-2014 09:35

Mooi geschreven. totmijn schande moest ik even opzoeken wie De Kom was. mooi dat jij zo'n beleiver bent. voor A'dam ZO kon ik dat niet opbrengen. het wordt vast nog wat met Ijlmer en Deze Kom

plato op 01-05-2014 10:05

Eerlijk gezegd: ik vind het voorstel om het plein te vernoemen naar Mandela een beetje overdreven. Er zijn al ik weet niet hoeveel pleinen, centra, gebouwen etc. naar hem vernoemd. Maar Anton de Kom was een man die voor veel Surinamers een centrale figuur is. En er wonen veel Surinamers in de Bijlmer. Dan zou ik dus zeggen, vernoem dat plein alsnog naar hem, ook als dat politiek tricky is want...hoort dat niet een beetje bij Amsterdam en de IJlmer?

En laten ze potdorie dat gebouw opknappen. Even flink brullen tegen die F-site van Ajax en vooral die schadebedragen innen die deze groep heeft opgeleverd. Dan kan dat gebouw voor dat geld mooi gerenoveerd worden.

Gssie op 01-05-2014 13:24

Een mens kan niet àlles weten, ook van De Kom had ik slecht vagelijk gehoord en wat .ijlmeren is weet ik nog steeds niet☺. Treurig,  de verwaarlozing.Anton de Komplein lijkt me trouwens een logische naam voor het plein.

Stiefbeen op 01-05-2014 20:51

gewoon doen Anton de Komplein daar ben je zo aan gewend.

karel op 01-05-2014 22:59

ja Rob

ook ik heb geen idee , wie De Kom is  , maar lees dat het politiek niet correct zou zijn een plein naar hem te vernoemen , maar vele anderen zouden het weer wel willen , dan het in stemming brengen en de meeste wintMandela , ja die vind je zoals gezegd al overalen dat oude gebouw plat gooien en er iets moois voor terug zetten en het ROB noemen Rob over de Bijlmer 

Ron op 02-05-2014 14:43

Rob hoe weet jij dat Hoekenrode het Nelson Mandelaplein gaat heten?Ben ik wel nieuwsgierig naar.

Rob op 02-05-2014 14:49

Beste Ron;

http://www.at5.nl/artikelen/122135/vijf-locaties-genomineerd-voor-nelson-mandelaplein-of-park

Vriendelijke groet,

Ron op 02-05-2014 14:56

Tot zover wist ik het ook al.Ik dacht alleen uitgaande van jouw schrijven dat er al een beslissing was genomen.Fijn weekend.

Renesmurf op 03-05-2014 00:02

Het is altijd het beste om niet na te gaan doen, maar juist om de boel zoveel mogelijk zichzelf laten ontwikkelen.  Denk ik. Maar nadenken en leren is altijd goed natuurlijk.

Henk op 04-05-2014 22:16

Ik dacht even dat er een extra IJ was gegraven, gecombineerd met een spelfout. :-)

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl