robalberts.punt.nl
Kleine ergernissen en een groot onrecht; Racisme en discriminatie

Kleine ergernissen en een groot onrecht; Racisme en discriminatie

Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne voor onze dorpspolitiek heb ik de gebruikelijke kleine ergernissen opgelopen. Een van de nieuwe plaatselijke helden liet zijn stralende glimlach opeens op alle vuilnisbakken in mijn buurt zien. Een andere kandidaat probeerde zijn pluche zetel te behouden door met een grote foto van zichzelf op een bord voor en boven zijn hoofd door het winkelcentrum rond te rennen. Een nieuwe lokale lijst en de twee landelijke regeringspartijen bleven mij ondanks de bekende NEE-JA sticker op mijn brievenbus bestoken met huis-aan-huis folders. En aan het einde van de zaterdagboodschappen was het op sommige plekken waden door de weggegooide en weg gewaaide verkiezingsfolders.

Toch hebben maar 37,7 % van mijn buren de moeite genomen om het kleine loopje naar hun stembureau te maken.

De dag na de verkiezingen praten mijn collega's over twee dingen. Die ene collega die ook nu weer op de grootste partij in Almere heeft gestemd. Maar ook over het kleuterklasje in het Haagse Grand Cafe De Tijd dat gezamenlijk het simpele dreuntje "minder, minder, minder" heeft gedreind.

Mijn eerste school staat twee straten verder dan het woonhuis van Theo van Gogh. En een van mijn oud-collega's reed met zijn scooter langs de stervende Theo van Gogh. Natuurlijk wilde al mijn leerlingen weten wat ik hiervan vond. In al mijn eerlijkheid vertelde ik hun dat de mening van Theo van Gogh niet mijn mening is. Maar dat ik niemand zal vermoorden die het niet met mij eens is. Vol trots spraken deze leerlingen over hun afkomst. Maar tegelijkertijd vertelden zij ook dat ze gewoon in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis aan het Oosterpark geboren zijn. Kort heb ik gewerkt in Nieuw-West op een dependance van mijn school. Sommige van de door Rob Oudkerk beroemd geworden jongeren hebben in mijn klassen gezeten.

Voor veel collega's, buren en vrienden is de voortdurende negatieve publiciteit frustrerend. Maar in de ogen van sommige leerlingen nu zie ik vooral verdriet. En in de woorden van sommige leerlingen nu hoor ik vooral woede.

Mensen leren niet van gemaakte fouten, geschiedenis herhaalt zich keer op keer. Minachting en haat om afkomst en uiterlijk kan en mag niet in Nederland. Afschuwelijk gedrag afkeuren hoort bij een eerlijke en democratische beschaving. Mijn opstandige puberende Marokkaanse leerlingen begrijpen dat allemaal. Jammer genoeg snapt die ene collega dit nog niet. Maar met hem snappen 10% van de Nederlandse kiezers in 2012 of 14% van de kiezers in Den Haag in 2014 dit ook niet.

Racisme en discriminatie zijn van alle tijden en gebeurt overal.

Maar is en blijft een groot onrecht!

 

http://www.denederlandsegrondwet.nl/

Reacties

rebbeltje op 21-03-2014 22:31

Fouten maken mag, maar je moet er wel je lesje uittrekken...

Fijn weekend

karel op 21-03-2014 22:41

ongeacht ieders afkomst - geloof of geaardheid

zou in de politiek geen punt moeten zijnwas het hier al niet altijd al zomet de verschilldende zuilenelke geloofs overtuiging had/heeft zijn eigen partij , alleen is de naam veranderdwat zich nu afspeelt is het op de spits drijven van iets wat er altijd al wasen de dupe zijn de gewone man in de straat die in deze dagen van crisis en onzekerheid , soms een eigenlijk ietwat domme opmerking maakten juist daar van profiteerd de andere stroming in die smerige poliitiek weer

Ruurd Bakker op 21-03-2014 23:33

Bedankt voor jouw voorjaars groet, nog een fijn weekend.

Groetjes Ruud

karel op 21-03-2014 23:53

daar doet die mooie japanse sierkers goed aan

laten we hopen dat de wegwaaiende bloesum rust brengt in deze nare politieke tijden

zomer komt

mak an

Renesmurf op 22-03-2014 13:18

Theo van Gogh maakte films en tv serie`s, en ook wel over de problematiek. En hij hield van provoceren, zijn mening was niet eentje om voor te moeten sterven.Ik denk dat Wilders dat wel graag wil, gekgeworden kerel met gekgeworden aanhangers.  Hier in Oost Groningen komt het communisme weer op.

Henk op 22-03-2014 14:41

Helemaal met je eens, Rob! Gelukkig zit je op een positie dat je een vrij grote inbreng hebt bij de jeugd. En je doet er ook nogeens wat mee! Ga zo door.

Gr. Henk

Leo op 23-03-2014 10:10

Hoe zou je nu in vredesnaam voor de vrijheid van meningsuiting kunnen zijn als je de moord op Theo van Gogh afdoet met 'ik was het niet eens met zijn mening?'. Iedereen mag zijn mening geven in dit land, zelfs de meest abjecte haatzaaiers en dan bedoel ik echt niet alleen Wilders, mogen dat. Als je wordt vermoord door tegenstanders is dat een zwaktebod dat juist die tegenstanders raakt. Je bent er niet met vertellen dat mensen in ons land, of sterker nog, onze stad zijn geboren. Het gaat er om of je je ook echt Nederland/Amsterdammer voelt. Bij sommigen is dat zeker het geval, anderen menen dat zij er niet bijhoren omdat ze op een of andere wiijze zijn geinfecteerd met het virus van onbegrepen zijn of geen respect krijgen. Gedrag maakt soms meer kapot dan je lief is, dat deelt dit gedrag dan met drank. Criminaliteit is geen optie om dat respect af te dwingen. Je verdient dit slechts door je gedrag. Normaal gedrag dus, en geen straatterreur. Buurten waar Amsterdammers van geboorte ooit verlieten zijn nu verworden tot afvalputjes. Dat was nergens voor nodig, is het ook niet. Maar dan moet je wel bereid zijn om er echt iets aan te doen. Met alleen dubbel glas, wat groen in het plantsoen en een paar nieuwe tegels voor het fietspad ben je er echt niet. Ik ben er zelf bij betrokken geweest, verbetering van buurten, imago-veranderingen, vanuit de overtheden en ondernemers lukte dat prima. Alleen bleven de bewoners gewoon doen wat ze wilden. En dat was niet positief. Kortom, water naar de zee dragen heeft geen zin. En dan krijg je die abjecte schreeuwpartijen 'Minder, minder, minder' waar andere scanderen dat 'meer, meer, meer' zo'n aanwinst is voor onze samenleving. Een samenleving in balans moet altijd uitgaan van het juiste evenwicht.  

karel op 23-03-2014 11:48

ha die Robja doe dat , geniet de natuur

van de politiek raak je enkel maar van overstuur

ik ben zo naar het werk

geniet de dag

rebbeltje op 23-03-2014 13:15

Nu ik zit te genieten van de rust en een heerlijk bakkie...terwijl de zon steeds harder gaat schijnen...groetjes

pieterbie op 23-03-2014 14:04

Lessen leren is moeilijk.

De geschiedenis herhaalt zich constant.

Zij wij dan zo dom?

Leo op 23-03-2014 16:26

Gezien je reactie op mijn verhaal, waarin ik tracht uit te leggen dat de wereld er vanuit een ander perspectief minder roze uitziet dan je wellicht denkt of beleeft, is het beter om deze maat te verwijderen. Ik wil niemand kwetsen of beledigen. Vond dat tegengas even nodig was. Maar dat ligt lastig dezer dagen. Dus...mik me er maar uit. 

Hans op 23-03-2014 22:23

Het zijn toch wel aandachtstrekker, met hun clowneske uitstralingen en gedrag.Als er een partij was geweest die hun eigen rommel zou opruimen, zou ik op die stemmen.Dit soort uitspraken kunnen niet, daar help je de democratie niet mee.Er is ooi een Duitse meneer geweest, die ook zulke dingen over de joden zei.

EJW op 24-03-2014 21:42

Ik zie door al die fratsen heen. Stem al jaren op dezelfde partij, en laat die nou gewoon zijn best doen. Goed artikel Rob. Groet van mij. 

plato op 25-03-2014 19:31

Vooral die 10 tot 14 procent Nederlanders, die, als de man met het golvende haar allang in het verre buitenland zit, gewoon weer op een andere schreeuwlelijk stemt. De Nederlanders die inderdaad niets van het verleden hebben geleerd. En daarbij de zwijgende meerderheid van het volk dat alles goed vindt en denkt: voorlopig is het ver van mijn bed. Je krijgt ze net zo min uit hun luie stoel als de mensen van mijn parapsychologische vereniging die ik wel eens vraag om een artikeltje etc. 

Die verdomde gedoogcultuur gekoppeld aan nikserigheid en vooroordeel. Dat maakt het leven onnodig moeilijk. Goed dat er toch mensen zijn die tegen die kinderen zeggen: je doet er toe. Je mag er zijn. 

Goed stuk Rob. deze dingen moeten gezegd (kunnen) worden.

Leo op 27-03-2014 10:31

Sta me toe om nog maar even aan te geven dat zij die hun geschiedenis niet kennen niets te zoeken hebben in een nieuwe toekomst. Sommige reageerders hebben helaas weinig historisch besef. Toch eens iets lezen wellicht?  

Staart op 30-03-2014 12:50

Knap log is dit. je verwoordt het zoals ik er tegenaan kijk, maar ik vind het een verrekt lastig vraagstuk. Ook Plato hierboven steekt  me een riem onder mijn hart. Ik worstel deels met de vrijheid van meningsuiting, omdat ik vind dat je niet alles hoeft te zeggen wat je denkt, zeker niet als je daarmee oordeelt over anderen. Aan de andere kant vind ik wel degelijk dat ik mag zeggen dat er haat wordt gezaaid en dat er niet gegeneraliseerd mag worden. De vrijheid van meningsuiting is een raar goed. De een moet zijn excuses aanbieden en de ander mag onder het mom van de vrijheid van meningsuiting generaliseren en veroordelen.Ook ik zie verdriet, angst en woede. dit nooit meer, ik hoop het zo.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl