robalberts.punt.nl
Licht op muizenissen

Licht op muizenissen

In de donkere wintermaanden ben ik niet op mijn best. Grauwe luchten zijn niet mijn meest geliefde uitzicht. Toch kan ik juist door de sombere wintermaanden meer genieten van de zonnige dagen. Koude doet mij verder weinig en warmte hoeft voor mij niet. Des te meer kan ik genieten van de dieren in mijn wintertuin. Dit jaar heb ik nog geen muizen naar het vogelvoer zien kruipen. Wel heb ik deze winter een mol die door mijn voortuin wroet. Hoewel mijn buren een grote stevige hond hebben komt er bij hun regelmatig een muis naar binnen gelopen. Bij mij in huis komen er geen muizen een winterverblijf betrekken. Ook al staat er geregeld een buitendeur open.

Jaren terug werd gesproken over vleesetende muizen in het Centrum van Amsterdam. Rondom fastfood zaken zouden de muizenpopulaties vooral op de vleesresten afkomen. Op school leerde ik dat het gebit en de leefwijze van muizen bij knaagdieren hoort, zaden en enkele vruchten verzamelen en etend. In de praktijk blijkt dat knaagdieren soms ook op jacht gaan naar insecten, wormen en larven. Het opeten van de resten van een broodje burger past daar goed bij. Bij mij thuis is er al enige tijd geen vlees meer te vinden. En misschien is dat de reden dat er 's winters geen muizen naar binnen trekken?

Voor velen zijn muizen vieze en schadelijke beesten. Vreemd want bij het goed bekijken van hun levenswijze is te zien dat zij zich regelmatig poetsen. En over het overbrengen van vervelende ziekten, als Salmonella, ziekte van Weil of het leakyvirus lees je vaak wel iets, maar hoor je weer weinig van. Een huismuis hoeft voor mij ook niet. Al heb ik wel kleine Djoengaarsee hamsters in een afgesloten bak gehad. Hoewel het handtamme beestjes zijn heb ik vooral veel gekeken naar het beestje. Het aanraken gebeurde alleen maar bij het verschonen van de leefbak. Vies vind ik knaagdieren, muizen of hamsters, niet. Juist het wassen en het gebruik maken van een vaste urineplek komt bij mij schoon en verzorgd over.

Muizenissen over muizen in huis heb ik dan ook niet. En de scharrelende muizen in de tuin geven mij en de buurtkatten alleen maar plezier. Maar de grauwe luchten van de wintermaanden doen mij wel minder goed. Welke muizenissen daardoor in mijn onderbewuste optreden is mij niet helemaal duidelijk. Maar vanaf vandaag gebruik ik 's morgens een lichtbad van een zonlamp. Ik ben benieuwd welke uitwerking dat geeft op mijn winterstemmingen.

 

 

 

 

Reacties

Henk op 24-02-2014 19:48

Ik had ooit een collega die leed aan zogenaamde winterdepressies. Het had te maken met het feit dat zijn hersenen door de donkere dagen te weinig van en of ander stofje aanmaakte. Nadat hij de zonnekuur had ontdekt knapte de man zienderogen op. Ik hoop dat jij hetzelfde effect gaat bemerken Rob!

Gr. Henk

©urieuzeneuzemosterdpot op 24-02-2014 23:53

de ene heeft een ligbad en jij dus een lichtbad?

volgens de reklame zou het inderdaad helpen tegen winterblues.

ik wens je veel succes!

zelf hou ik het bij mijn roze bril!  ;-))

pieterbie op 25-02-2014 08:39

Ik heb het gevoel dat wij niet echt een winter gehad hebben.

 

rebbeltje op 25-02-2014 14:09

Ha dit is een ouwetje en had een nieuwe in de mail, maar er nog niet toe gekomen om de lap te lezen...komt nog wel

Groetjes

rebbeltje op 25-02-2014 14:14

Grappig ik heb net een vriendelijk muizenval gevonden...een fles op een emmer ingesmeerd met pindakaas en de muizen kan je erna gewoon met de emmer een eind wegbrengen en weer vrij laten...prachtig vind ik dat. En dochter zag laatst ratten bij de afvalcontainers en wil echt niet meer daar eten bij de grote M

Groetjes

Helma op 25-02-2014 19:24

Ik heb wel eens gelezen dat een speciale lichtbak heel goed schijnt te helpen tegen een winterdrepressie, en dat zal in ieder geval weer schelen :-) Muizen heb ik hier ook neit alleen in de natuur kom ik er wel eens eentej tegen hihi.....

Nu op naar het voorjaar.

Groetjes Helma

Renesmurf op 25-02-2014 22:58

Muizen moeten vooral buiten blijven, heel veel muizen worden opgegeten.Ik ben absoluut geen wintermens, maar deze winter ben ik toch aardig doorgekomen.

Hans op 25-02-2014 23:33

De sombere wintermaanden is ook niet zo mijn ding, hou meer van baleuwe luchten en witte sneeuw.VeldMuizen zien we hier regelmatig, die komen de katten ons brengen als beloning.dieren zijn best wel schoon opzich zelf, zo houden ze ook graag hun toiletgroep gescheiden van hun leefruimte.Hans

Hans op 25-02-2014 23:34

Donderdag komt er een logje over het houtdraaiwerk van zoon, even ten aanvulling. Hans

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl