robalberts.punt.nl
Opborrelende gedachten, niet niks, drank in, op en bij de school

Opborrelende gedachten, niet niks, drank in, op en bij de school

Wandelend over een uitgestrekt heideveld bedenk ik opeens dat er op mijn vorige scholen een aantal leidinggevenden door drankgebruik in de problemen zijn gekomen. Een van mijn direct leidinggevenden gaf voortdurend aan dat hij graag met mij een stevige borrel wilde drinken. Door die borrel zouden wij dan een filosofisch gesprek over de (on-)mogelijkheden binnen het onderwijs voeren. Klopt ik denk graag na over meerdere onderwerpen. En door gebrek aan beweging en een voorliefde voor te veel eten krijgt de oppervlakkige kijker bij mijn buik het idee dat ik graag en veel drink.

Voor een andere directeur ging ik naar alle buitenschoolse vergaderingen en bijeenkomsten. De grotere beslissingen over financiele zaken, huisvesting en personeel kwamen dan voorbij. Met heel veel plezier kijk ik terug naar deze periode. Direct vanuit mijn lessen fietste ik naar de verschillende kantoren om de besprekingen bij te wonen. Voor iedereen was ik de vertegenwoordiger van mijn school. Diezelfde directeur is vanwege zijn drankgebruik uiteindelijk wel op non-actief gezet.

Bij een derde leidinggevende kreeg ik soms voor de eerste pauze al een sms-je. Wanneer ben je klaar, we moeten even een snelle borrel drinken. En ook hier is deze man eerst op non-actief en uiteindelijk zijn baan kwijtgeraakt.

Heb nu niet het idee dat ik nooit drink. Soms drink ik met heel veel plezier een Duvel en zelden een malt whisky. Maar over het algemeen drink ik vooral koffie, heel veel koffie. De borrel ter afsluiting van het een of ander is niet aan mij besteed. Liever eet ik met fijne mensen op een rustige plek. 

Gesprekken met leidinggevenden voer ik graag met een heldere agenda in een duidelijke gesprekkencyclus. De ervaring leert dat ik per email een uitnodiging krijg. Welke gespreksonderwerpen er besproken gaan worden moet ik meestal zelf vragen. En om helemaal zuur te schrijven; mijn onderwerpen en wensen passen nooit in het gesprek. Bovendien is de werkdruk bij leidigingevenden in het Onderwijs zo groot dat een georganiseerd gesprek nooit op tijd begint. Dat ik op elke afspraak minimaal 5 minuten te vroeg ben is mijn gewoonte. En dat een gesprek met een leidinggevende door telefoon of iemand die snel toch nog naar binnenkomt is eerder regel dan uitzondering. Dit opschrijvend merk ik dat ik van leidinggevenden niet altijd evenveel respect krijg.

Het heideveld waarover ik wandel ligt naast een donker dennenbos. En op sommige stukken heide ligt verkoelend zacht aanvoelend zand. Door de tijd zijn de kleinere zandkorrels door de wind geerodeerd. De helder blauwe lucht boven mijn hoofd en de warme zon zijn rustgevend. Mijn gedachten zijn dat niet. Maar op een terras aangekomen drink ik weer een koffie. Terwijl ik overdenk of ook ik vermalen word door de tijd dat ik nu in het onderwijs werk.

Of de nieuwste campagne tegen alcoholgebruik door jongeren werkt weet ik niet. En of mijn koffiegebruik nu zo gezond is weet ik ook niet. Wel bemerk ik bij sommige leerlingen het verdriet door de alcoholproblemen bij hun ouders thuis. Een ieder heeft zijn eigen vergif, maar alcoholgebruik is in veel gevallen een dodelijk vergif.

https://www.nix18.nl/

Reacties

rebbeltje op 13-04-2014 22:23

Alcoholgebruik is het probleem niet alcoholmisbruik wel...en geeft veel ellende.

En een wandeling over de heide is de manier om je hoofd leeg te maken of veel te overdenken...groetjes en alweer een fijne werkweek.

Renesmurf op 13-04-2014 23:22

ja, drank is iets wat gedoogd wordt, net als gokken.  En mensen doen alsof er niks mis mee is, maar wij weten wel beter.  Maar ja, de meerderheid wil dit kennelijk zo.

Henk op 14-04-2014 08:47

Alcohol is zo gevaarlijk omdat het zo breed is geaccepteerd. Een breedte die maakt dat verschuiving van grenzen makelijk wordt vergoelijkt. Bij mij gaat altijd een lampje branden wanneer mensen regelmatig overdag alcohol nuttigen. Al met al denk ik dat het alcoholprobleem veel groter is dan wat maatschappelijk onder alcoholprobleem wordt gezien...

En wat jou betreft, Rob, hou je haaks! En vooral blijven bloggen, want dat is een prima uitlaatklep. En weet dat ik je schrijfsels graag lees. :-)

Gr. en heb een fijne week,

Henk

karel op 14-04-2014 09:16

enig idee hoe die Heide heetik drink graag een pint , en heb ook een buikje omdat aan te tonenmaar dat is volgens mij niet het probleem van wat ik lees hier

jij mag het zeggen , ik blijf erbij dat bij het uitvinden van de mammoet wet overal en het ontstaan van de EU alles naar de knoppen is geholpen , de politiek maakt uit wat goed is voor ons en allesik ga slapen , waren zware nachtdiensten

JC op 14-04-2014 11:15

Ik drink nooit alcohol onder werktijd if met collega's. Dan ben ik altijd braaf met een Spa'tje of een cola. Ik heb daar, net als jij dus, geen goede ervaringen mee. 

Zeekraai op 15-04-2014 23:22

Hips (...)

Stiefbeen op 16-04-2014 19:40

Dit is wel een heel groot probleem wat via de achterdeur overal is binnen geslopen meestal zeggen we de buurman(of vrouw) drinkt maar kijken wij ook in onze eigen kring?

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl