robalberts.punt.nl
Open en eerlijk, een visie op Onderwijs

Open en eerlijk, een visie op Onderwijs

Bij het bouwen van mijn eerste school heeft de architect een duidelijke opdracht gekregen. Bouw een school waar alles open en licht is. En dat is gelukt. Alle lokalen liggen aan een gang waarin grote ramen het zonlicht naar binnen laat. Elk lokaal heeft ruime vitrines in de gangwand met glas aan twee kanten. Elk leslokaal heeft hierdoor een inkijk vanuit de gang. Maar er is tevens ruimte voor lesondersteunende materialen in de vitrines. Gemaakte werkstukken kunnen ook roulerend in de vitrines getoond worden.

Het concept is wij zijn trots op onze school en laten dat graag zien!

De school waar ik nu werk heeft een zelfde concept. Hoewel de lokalen boven een winkelcentrum liggen is er weer gewerkt met een mooi ontwerp. De lesruimten zijn nauwelijks afgesloten met deuren. En die wanden die er wel zijn bestaan uit doorzichtig glas. Het lesgeven is hierdoor anders dan anders. Klassen lopen in elkaar over. Veel lessen worden hierdoor gezamenlijk verzorgd. En soms komen leerlingen met samenwerkingsopdrachten naar elkaar toe. Of worden er door leerlingen afspraken gemaakt om elkaar te helpen met moeilijke opdrachten.

In mijn wijk staan alle scholen aan een gezamenlijk schoolplein. Sommige pleinen zijn schoon en beter ingericht. Maar op alle schoolpleinen kun je de kinderen, jong en oud, met elkaar bezig zien. Bij de gerenoveerde schoolpleinen is gelukkig rekening gehouden met verschillende leeftijdsgroepen. Na school zijn het veelal de jongeren die zich vermaken. En na het avondeten komen de ouderen te voorschijn. Maar het valt mij op dat er vooral veel gemengde groepen, qua leeftijd te zien zijn. En dan blijkt weer dat een schoolplein voor elk wat wils mag en kan bieden.

Elders las ik iets over hoogomheinde schoolpleinen, overlast bezorgende jeugd en herhaald vandalisme.

Open en eerlijk onderwijs is een concept. Jammer genoeg graven sommige scholen en docenten zich in. Terwijl open en eerlijk onderwijs naar mijn idee trotse leerlingen maakt. Vanuit een trots gevoel is het altijd plezieriger werken. En met een trots gevoel zal het ook makkelijker zijn om goede resultaten te behalen.

Reacties

Rebbeltje op 08-12-2013 20:11

Onze kinderen zaten op een openbare school waar de inzet van de kinderen zelf groot was om een mooie weekopening en weeksluiting met de hele school te maken.

En wat dat doet met de kinderen en de vele ouders die er dan bij mochten zijn was geweldig...zal nu met al de werkende moeders niet meer lukken, maar denk er met plezier aan terug... :)

Voor een dorp was dat al heel wat...

Groetjes

Renesmurf op 09-12-2013 00:02

En altijd maar nieuwbouw plegen en daar dan weer van leren.Ik ben blij dat ik gewoon op een school zat in een oud statig gebouw.Ik vind trots ook niet echt een goed begrip!

Leo op 09-12-2013 09:43

Zou dat open en eerlijk onderwijs ook inhouden dat we de geschiedenis van ons land als zodanig eens neerleggen voor de leerlingen van deze tijd? En niets verbloemen omwille van het politiek correcte? Antisemitisme bijvoorbeeld wordt gevoed als je niets meegeeft over de recente geschiedenis. Respect komt niet door verzwijgen. Ook niet door de geschiedenis van ons land negatiever te maken dan het verdient. Wie zijn geschiedenis niet kent heeft in de toekomst niets te zoeken. Het gaat niet alleen om lokalen of speelruimten, het is ook wat in het gebouw wordt onderwezen wat de kwaliteit van het gebodene maakt tot wat het is. Opleiders hebben net als opvoeders een zware taak. Zeker richting toekomstige generaties en begrip over en weer...

Henk op 09-12-2013 13:13

Goed dat je dit meldt Rob! Want openheid, samenwerken en delen begint over het algemeen in de opvoeding. Het onderwijs speelt daarbij, zeker in de huidige tijd van te veel drukke ouders, een belangrijke rol.

Gr. Henk

karel op 10-12-2013 23:03

terug van een prachtige wandeling , door eenvan geschiedenis overlopend deel van ons mooie landje , zeg ik , ja weer open en eerlijk in het onderwijs 

maar ik las het hier ook al , wees eerlijk over onze geschiedenis , en belangrijker denk ik , accepteer dat ook , ook als U uit den vreemden komt

dit type ik op een oud pctje die ik eens weer eens aan de praat kreeg , en dat zal me met de nieuwe ook wel weer lukken

pc groet

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl