robalberts.punt.nl
Met de wind mee, de windcentrale

Met de wind mee, de windcentrale

's Nachts slaap ik altijd met mijn raam wagenwijd open. Misschien dat een vroege vogel soms opschrikt van mijn gesnurk? Soms heb ik zelfs het idee dat ik zelf wakker word van mijn gesnurk. Maar nu zo vroeger in het jaar, langzaam naar het voorjaar gaand, word ik ook weleens wakker van de kou. En als ik dan opsta om mijn slaapkamerraam dicht te doen geniet ik in de winter eerst even van het ijs op het dak van mijn schuurtje, maar op andere dagen kijk ik uit naar de kleuren van de natuur rondom mijn huis.

Thuiskomend gooi ik graag alle deuren tegen elkaar open. Een frisse wind door het huis vind ik plezierig. Maar dit opschrijvend ben ik toch ook heel behoudend. In mijn eigen leven ontdek ik steeds meer vastgelopen paadjes en dezelfde patronen. Graag behoud ik het goede uit het het verleden.

Sinds dit jaar draait er in Culemborg een windmolen voor mij. De windmolen het Rode Hert aan de rand van het historische stadje geeft aan 1700 gezinnen electriciteit. De Windcentrale verkocht de winddelen. Drie delen zijn na inschrijving bij mij terecht gekomen. Ons land is grotendeels gebouwd op windmolens. In het Westen is de zee teruggedrongen door rijen met windmolens. En in het Oosten en Zuiden is veel werk verzet met de kracht en energie van windmolens. De schrik voor een grootse molenrij langs onze zeekust voor de duinenrij begrijp ik niet. Maar ik ben dan ook geen kustbewoner. Wel weet ik dat zonder windmolens veel polders niet zouden zijn aangelegd en onze kustlijn er anders uit zou zien. De bezwaren van horizonvervuiling volg ik ook niet. Mij storen de rokende en walmende schoorstenen van de vervuliende energiecentrales meer. De filters bovenop de schoorstenen voorkomen de luchtvervuiling te weinig en verlagen ook het kooldioxide gehalte niet.

In de Hollandse traditie van schone lucht en gratis energie krijg ik nu mijn electrische energie van een windmolen. Er zijn meer initiatieven om onze traditie van windmolens in een nieuw jasje te steken:

https://www.windcentrale.nl/

http://www.onzeenergie.nl/

http://www.pakdewind.nl/

http://www.windvogel.nl/

http://www.meerwind.nl/

https://meewind.nl/

Reacties

Staart op 26-02-2014 09:48

ik ben het helemaal met je eens. Ik ben voor windmolens

J@n op 26-02-2014 11:34

Allemaal windhandel. ;-)

Plato op 26-02-2014 12:39

Ik begrijp dat commentaar ook niet goed. Die molens in zee zie je nauwelijks en alleen nog maar bij helder weer. Laten we nu blij zijn dat dat de luchtvervuiling minder is dan vijftig jaar geleden.

We zijn soms een zeurend volkjr.

Henk op 26-02-2014 14:56

Ik zag laatst een reportage hierover op hetjournaal en kreeg de indruk dat de strandtenthouders schromelijk overdreven. Er zouden geen toeristen meer komen. Desgevraagd lieten de toeristen weten dat het hen niet veel uitmaakt. Bouwen dus die molens! :-)

Gr. Henk

Clemens op 26-02-2014 20:09

Dankje! Mooi stukje, dit!  ;)

Mja, we moeten wel een beetje blijven zeuren natuurlijk, anders worden alle grootse en goedbedoelde plannen maar zó uitgevoerd terwijl de belangen van direktbetrokkenen worden opgeofferd aan het Algemeen Nut. 

 Die nieuwe windmolens zijn van dichtbij niet mooi, vooral niet als het er veel zijn in een gebied waar je nog een beetje natuur verwachtte. Daarnaast maken ze ook geluid, en dat gaat als je er dichtbij woont altijd door!  Daarnaast zitten er zeer zeldzame edelmetalen in die bijna alleen in China worden gedolven.

Als ze van dichtbij zo lastig zijn, zou je zeggen, zet ze dan wat op afstand. Maar daar zit 'm de kneep in Nederland: we hebben niet zoveel vrije ruimte! Wat ik wel altijd zeg is, dat ze van die dingen moeten bouwen op industrieterreinen, dan is er weinig aan de hand. Die hoeven niet mooi te zijn, toch?

Groeten, Clemens.

han op 26-02-2014 20:33

Wind energie is een schone energie bron, en kost minder als een centrale. per Kw.

Renesmurf op 26-02-2014 22:31

Als het veilig is voor vogels ben ik voorstander van windmolens, op welke plek dan ook maar mogelijk.  Ik heb overigens altijd het raam open in de zomermaanden, in de winter hou ik de kou graag buiten.

Hans op 26-02-2014 22:42

Heel gezond, met een raam open slapen.Zo hoor je ook de dag ontwaken.Een windmolen park in zee stoort mij ook niet, is er wat te zien vanaf het strand.Uitstoot van kolencentrales vind ik ook veel erger.We zijn altijd al een wind land geweest, daar zijn we groot door geworden, die traditie moeten we voortzetten. Hans

EJW op 27-02-2014 20:49

In zee niet zo, maar in sommige landschappen vind ik ze best aardig staan. een beetje futuristisch en daar hou ik wel van.

Groet Edwin

Lori op 27-02-2014 20:58

Mijn voorkeur gaat dan toch naar dat iets te harde briesje van de windmolen dan naar de stinkende gassen van de centrale door mijn raampie.

Hans op 27-02-2014 23:22

Het weer is wat wisselvallig, soms geen touw aan vast te knopen.De krokussen doen het overal erg goed, tussen de regen door is er genoeg te genieten, zoals een lente zon. Hans

Rob op 13-04-2014 22:19

Wil jij ook besparen op je stroomkosten, geen last meer hebben van stijgende stroomprijzen en zelf concreet bijdragen aan een beter milieu?Je hebt nu een mooie kans om ook je eigen stukje molen te kopen, naast die van mij. Op de website van De Windcentrale kun je nu intekenen op Winddelen van de Blauwe Reiger. Ga je ook de wind delen?

p.s. Heb je vragen of opmerkingen? Bel de Windcentrale dan op 020-4040160 of stuur een mail naar info@windcentrale.nl.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl