robalberts.punt.nl
Jas aan, jas uit buiten en op school

Jas aan, jas uit buiten en op school

Een van mijn buurvrouwen vertelde mij dat er op een basisschool rondom de pauzes altijd problemen waren. Tot dat een vreemde dit kwam observeren. Het ophangen van de eigen jassen bleek moeilijk te zijn, maar ook het aantrekken en uitdoen van de eigen jas gaf gedoe. Mijn buurvrouw vertelde ook dat verschillende ouders op het wisselen van de seizoenen gewezen moesten worden. In het najaar duurde het te lang tot dat de warmere jassen werden aangetrokken. Andersom bleek in het voorjaar dat het aantrekken van luchtigere kleding ook niet gebeurde.

In het voorgezet onderwijs merk ik hetzelfde. De jas gaat soms niet meer uit. Want als de zomerkleding niet vervangen wordt door winterkleding dan is het binnen moeilijk afstand te doen van een warme jas. Maar je jas uitdoen vertelt anderen ook dat je ergens wilt zijn. En hetzelfde geldt voor het meenemen van schoolspullen. Met de jas aan in de les zitten zonder schoolspullen zegt veel. Bibberend naar huis gaan om dat jas buiten geen enkele extra warmte meer geeft in de kou is dan vervelend vervolg.

Het is als docent wel moeilijker om iets uit te leggen. Want de onderliggende boodschap is meestal ik vind alles te moeilijk en ik ben liever ergens anders. Of ouders hier ook een taak in hebben weet ik niet. Zelf je kleren uitkiezen, zelf je ontbijt eten en een lunchpakket mee naar school nemen is iets dat pubers zelf kunnen. En controleren of alle benodigde schoolspullen in de schooltas zitten is ook een klein taakje dat de puber zelf moet kunnen.

Ik herinner mij mijn moeder. Te vaak riep zij mij op straat na om toch een jas mee te nemen of om mijn jas dicht te knopen. Makkelijk leren is niet mijn sterkste kant geweest. Daarom leg ik nu nog steeds met veel enthousiasme van alles uit aan mijn leerlingen. Maar bij leerlingen die in alles laten zien dat zij vooral ergens anders willen zijn is dat wel een extra uitdaging! Iets om de jas bij uit te doen en de mouwen bij op te stropen ....

Reacties

rebbeltje op 12-12-2013 22:33

Tja bang om die kwijt te raken misschien oo nog ???

Hoe dan ook lijkt me niet gezond altijd de jas aan houden...fijn weekend

Henk op 13-12-2013 11:20

Vol verbazing zie ik in deze tijd pubers in hele leuke, maar o zo dunne kleding fietsen. Heb dan ook het idee dat vooral "de groep" bepaalt dat bepaalde kleding, zoals een winterjas bij kou of regenkleding bij regen, niet hip is.

Gr. en een fijn weekend, Rob.

Stiefbeen op 13-12-2013 11:35

Nou het streelt je dat je deze dingen heel fijn opmerkt maar dat niet alleen maar ook dat je naar oplossingen zoekt, klasse.

Renesmurf op 14-12-2013 13:07

Ik herinner mij dat het gewoon verboden zou moeten zijn om een jas te dagen in de klas, en petjes mogen ook niet, en mobieltjes moeten uit.

Leo op 15-12-2013 15:11

Kinderen dragen merkkleding. En ik vrees dat in de huidige tijd de gestolen jassen redelijk vaak op de agenda staan. Dus houdt je die jas bij je. Ach, wat was het vroeger allemaal mooi. Meer dan 40 kinderen in de klas (toen geen enkel probleem) de jassen aan de kapstok, leren tot je er bij neerviel, de kachel op redelijke temperatuur, de leerkrachten die je geboeid hielden aan de lesstof en je interessewereld wisten te bereiken. Ik klaag niet als het daarover gaat. Niet alles was koek en ei, maar tegenwoordig is het dat zeker niet. Soms zouden ondewijzers gewoon les moeten geven en niet zo bezig moeten zijn met al die sociale zaken. Ouders hebben ook een taak hoor...

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl