robalberts.punt.nl
Er gekleurd opstaan op 5 december

Er gekleurd opstaan op 5 december

In een populair stripverhaal wordt traditioneel begonnen met een klein onaanzienlijk dorp dat stand houdt tegenover een grote dwingende alles overheersende indringer. Met veel humor en een sprookjesachtige toverdrank houden de dorpelingen stand tegen deze vreemdelingen. De humor relativeert de maatschappelijke onderwerpen in dit stripverhaal. De beschreven underdog situatie maakt dat de lezer automatisch kiest voor de tegenstribbelende onderdrukten. De stripverhalen van Asterix en Obelix maken met een gezonde dosis humor veel geschiedenis onderwerpen helder en begrijpelijk.

In de terugkerende discussies naar 5 december is het steeds lastiger een relativerend grapje te maken. Meeleven met onderdrukte gevoelens is ook steeds moeilijker.

Een van mijn collega's is al jaren hulpsint. En met veel plezier praten wij over het mooie, gezellige en leuke kinderfeest. Want het kindvriendelijke van een sinterklaasviering staat nergens ter discussie.

Zoals over de hele wereld Blackface een begrip is waarbij iedereen zijn afschuw uit heeft Nederland nog een stap te maken. Zonder dat ons traditionele familiefeest hoeft te verdwijnen kunnen we volgend jaar allemaal met elkaar een grote stap maken. Met al onze nieuwe verwarmingstechnieken zijn er in de meeste woningen al lang geen schoorstenen meer te vinden. Verhalen over roetvegen van schoorsteenvegers zijn voor de meeste kinderen onbegrijpelijk geworden. Een stoomboot onder een regenboog doorvarend geeft een sprookjesachtige sfeer, pakjespiet, surprisepiet, gedichtenpiet enzovoorts verkleurend in alle kleuren van de regenboog passend bij het geluk en plezier dat het Sinterklaasfeest in kinderharten en families geeft.

Minder zal het zijn als de hele wereld naar ons land zal kijken als een volk dat nu nog het stereotiep van Blackface in stand wil houden. Vasthoudend aan verkeerd begrepen en misplaatste ideeen en onbedoeld krenkende gewoontes willen wij toch niet te boek staan als .......

Volgend jaar wens ik onze kleine land een grote stap toe, want volgend jaar wens ik ons geen verhitte discussies toe.  Maar hoop ik dat wij samen en met elkaar in staat zijn om met al het respect in een groot en mooi familiefeest met alle kinderen Sinterklaas te vieren.

Gekleurde regenboogpieten kunnen ons familefeest extra kleur geven en zorgen dat onze traditie nog lang behouden blijft.

Er gekleurd opstaan op 5 december geeft de kans aan een klein land toch weer groot te zijn!

Reacties

Henk op 05-12-2013 22:25

Ik begrijp niet zo goed dat velen zo vast willen houden aan de zwarte piet terwijl ze weten dat het andere mensen kwetst. Het feest gaat toch niet om de kleur van de piet. Een beetje minder zwart wit denken zou de hele zaak meteen een stuk (roos)kleuriger maken.

Gr. Henk

Rebbeltje op 05-12-2013 22:33

Durf het bijna niet neer te zetten maar wat een ongelooflijke onzin...

Natuurlijk wil ik niet racistisch zijn en voor allen een leuk kinderfeest in ere houden, waar eenieder zich in kan vinden.

Maar waarom moeten er ineens gekleurde pieten komen...en de roetpieten verdwijnen...zwart mag dus niet meer gezegd worden.

Moeten nu ook alle mensen met een andere huidskleur zichzelf gaan schmincken...het verleden is niet iets wat weggepoetst kan worden met een kleurtje...toch?

Fijne avond verder...pffttt

bentenge op 06-12-2013 10:17

Ik las je titel en zag het al aankomen. Even laten weten dat ik het niet met je eens ben. Nu lig ik er ook niet wakker van dat zwarte piet verdwijnt hoor, ik zou zelfs durven zeggen opruimen al die folklore ! Kinderfeest ? Met een niet-bestaande Sint waardoor kinderen al van kleinsaf geleerd wordt om zomaar pakjes te krijgen omdat ze zoet zijn? Terwijl ze dat eigenlijk meestal helemaal niet zijn? Opruimen die commerce. Ik vraag me soms af hoeveel ouders zich in de schulden moeten steken omdat hun kinderen toch zouden kunnen meedoen? Surfacedenken noem ik die zwrte-piet hetze. Bon, nough said, mijn bloeddruk gaat alweer omhoog.

Burro op 06-12-2013 10:52

Er is voor kinderen geen enkel probleem als Piet een ander kleurtje heeft. Ik hoorde deze week: "Zwarte Piet is gewoon geschminkt."

http://ezelgedachte.wordpress.com/

Renesmurf op 07-12-2013 11:54

Al reeds in de jaren 80 was de zwarte piet een punt van discussie.En een keertje waren er een aantal regenboogpieten, maar nu zijn ze allemaal weer zwart.  En we weten wel dat dat niet zo zal blijven, en dat is niet erg ook.Feest hoort leuk te zijn, voor iedereen, en een feest mag zich ook wel aanpassen, de vreugde wordt er allemaal maar meer van.

Karel op 08-12-2013 11:04

mogge Rob

ja wat moet ik hier nu nog zeggenik zou racist zijn omdat wij hier in dit land een feest hebben waar een man of vrouw zwart gemaakt is om de roet uit de schoorsteen goed uit te laten komennu ik ben geen racist , ik vermoed eerder dat zij die dit steeds aan slingeren het zelf zijneen helaas geen zonnige zondag groet teruggeniet de dag

Leo op 15-12-2013 15:16

Ik herinner mij uit mijn Bijlmerse periode dat ook toen al de nodige ellende ontstond rond de figuur van de persoonlijke assistent met arbeidscontract van de schijnheilige Spaanse cadeaubrenger met valse baard. Als we alle sprookjes eens zouden analyseren komen we vanzelf tot de conclusie dat je 80% bij het grofvuil moet gooien omdat er altijd wel iemand wordt gekwetst. Zelfde geldt voor de geloofsboeken waaruit zo vaak wordt gepeurd om discussies te onderbouwen richting respect. Waarom wel respect voor mensen die 200 jaar geleden onderdrukt werden maar niet voor vrouwen of homo's? Opmerkelijk dat we telkens weer dis selectieve verontwaantwaardiging boven water halen. Daarbij is de geschiedenis van die Zwarte assisitent van de Sint toch een andere dan die we er nu graag aan willen geven in bepaalde kring. Lees de geschiedenis van de Moren er eens op na. Mag ik pleiten om de Sint vooral voortaan vrouwelijk te laten figureren, en zijn (haar) Pieten ook? Wellicht dat we de discussie dan eens zuiver kunnen maken. Nu is het een beetje mosterd na een maaltijd die al honderden jaren traditie is. Of moeten we de boerenkool ook maar afschaffen omdat de boeren die naam niet waarderen???

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl