robalberts.punt.nl
Vogelvrij ?!? De nieuwe wildernis

Vogelvrij ?!? De nieuwe wildernis

In de keuken van onze buurman werden wij altijd begroet door het geluid van Pietje, het kanariepietje. In een kooitje van 10x10x10 centimeter kon Pietje door vier traliehekwerkjes naar buiten kijken. Bij mijn eerste bezoek aan een dierentuin werden we begroet door een rij van papagaaien. Met een zware metalen ketting zaten de papagaaien op een eigen houten paal te bedelen voor ongepelde pinda's of kleine stukjes fruit. Bij de schoenmaker mochten wij in de tuin komen kijken naar zijn voliere met wildzang. En bij een verre kennis heb ik zelfs ooit door een voliere met fazanten mogen lopen. Achteraf kreeg ik te horen dat de fazanten in het jachtseizoen losgelaten werden om af geschoten te worden. Dit wat betreft mijn vroegste herinneringen over vogels.

Deze week heb ik een rondje om Oostvaardersplassen gefietst. Bij elke stop ben ik grote groepen vogelaars tegen gekomen. Van jong tot oud wordt er met allerlei soorten verrekijkers naar de vogels gekeken. Het herfstige weer voelde lekker aan en de zon scheen de hele dag mooi. Iedereen die ik tegen kwam genoot van deze mooie dag.

De discussie over het wel of niet bijvoeren en gecontroleerd afschieten van de Edelherten, Heckrunderen of Konikspaarden snap ik niet. De schoonheid van het natuurterrein zie ik niet. Wel heb ik mij de hele fietstocht verbaasd over het vogelvrije leven van de vogels in dit gebied. Leuk is de anekdote dat op deze plek oorspronkelijk een industrieterrein gepland is en dat een paar ingenieurs op een slinkse wijze dit natuurgebied hebben laten ontstaan.

Maar bij het rondfietsen vielen ook hier vooral de verschillende soorten hekken op rondom dit gebied. Of er genoeg ruimte is om de natuur echt vrij te laten betwijfel ik. Maar dat denk ik vooral omdat wij mensen al langer bezig zijn om op verschillende manieren de natuur te kooien. En dan maakt het niet uit of het om een heel klein kooitje met een fluitend kanariepietje gaat of om een niet te overzien groot omheind terrein met een vrijvliegende zeearend.

http://www.nieuwewildernis.nl/

Reacties

Danique op 27-10-2013 12:14
Een rondje om de Oostvaardersplassen, alsof dat niets is, das een rond Rob!!!
Rebbeltje op 27-10-2013 17:17

Ja gek hè dat wij de natuur naar binnen willen halen...maar ze moeten wel de vrijheid van bewegen hebben...anders vind ik het sneu...

Ook vind ik een hond die moet gaan zitten en pootjes geven maar niks...zelf altijd honden gehad maar die mochten wel hond zijn :)

Was wel lekker om te fietsen....toch?

Fijne avond

Henk op 27-10-2013 17:19

Dan zijn de He(c)krunderen in ieder geval helemaal op hun plaats, Rob! :-)

Herman op 27-10-2013 17:23

Maar de zeearend voelt zich niet gekooid en zeilt majestueus weg, buiten bereik van de gretige kijkers.

bentenge op 28-10-2013 18:03

Hmmm, ik weet het niet hoor, moet je eens aan mensen vragen... uiteindelijk leven wij ook in een grote kooi, maar als ze groot genoeg is emrk je dat niet echt.

Renesmurf op 28-10-2013 23:34

Mensen zouden de natuur eens gewoon met rust moeten laten.ha, een utopie!

Stiefbeen op 29-10-2013 20:35

Tja we kunnen nog geeneens mensen met rust laten dus wat verwacht je dan??

Terrebel op 30-10-2013 11:58

Sommige mensen begrijp ik ook echt niet: zij vinden dat de natuur volledig met rust moet worden gelaten én dat 'die arme diertjes' moeten worden bijgevoerd in de winter. Maar het is toch heel natuurlijk als dieren (en mensen) sterven? Enerzijds een paar honderd euro uitgeven om een aangereden duif te laten redden door een dierenarts en daar die avond over vertellen tijdens het knabbelen op een stukje kip die met miljoenen tegelijk dagelijks langzaal worden gewurgd na een rotleven te hebben gehad. Mensen zijn raar...

Babbelegoegje op 03-11-2013 04:40

En dan willen sommige mensen ook nog graag de wolf in Nederland. Sommigen willen hem zelfs uitzetten hier. Maar de eerste dode wolf was hier nog niet gevonden of de VVD praatte al over het al of niet afschieten. We zetten dieren uit en knallen ze later weer neer. We schieten vossen omdat ze konijnen eten en we schieten konijnen, omdat er teveel komen. jagers zeggen, dat ze fazanten schieten, om de natuur in stand te houden, maar zetten gefokte fazanten uit om ze te schieten. En omdat die dieren niet zo mensenschuw zijn, wordt het op korte afstand schieten, altijd raak. Vroeger fokte mijn buurman zwarte konijntjes voor de jacht. Die werden ten bate van de jagers in de bossen van Gaasterland losgelaten.

Leo op 03-11-2013 10:10

Prachtig stukje natuur daar in de Oostvaardersplassen. Temeer omdat het er nooit geweest is, aangelegd werd door ons mensen en we daar 'natuurtje' spelen op een schaal die in he tdichtbevolkte Nederland ongekend is. Dat er lieden zijn die kennelijk zo triggerhappy zijn dat ze al die natuurlijke schoonheid willen afknallen is voor bij een raadsel. Een ziek dier moet kunnen, een dier dat er niet best aan toe is, prima. Maar zo maar omdat het plezier geeft om een leven te nemen met een schot hagel? Natuur is een kostbaar bezit, maar helaas willen wij als menser mee of in samen leven. En dat is best ingewikkeld. Daarbij, de samenleving is op zich al een jungle geworden....waar het recht van de sterkste ook nog wel eens wordt afgedwongen met wapengeweld. Verkeerde ontwikkeling en voor mij reden om te zijn voor een algemeen wapenverbod voor iedereen. Ook voor jagers. 

hanscke op 04-11-2013 14:54

Door de grote grazers die hier zo nodig her en der in de door hekken omheinde vrije natuur moeten grazen, schijnt de populatie van de echte vrije vogels flink terug te lopen. Waar is men in hemelsnaam mee bezig?

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl