robalberts.punt.nl
Armoe of rijkdom?

Armoe of rijkdom?

Nu ik mijn plastic verpakkingsmateriaal gescheiden mag inleveren is mijn hoeveelheid restafval nog kleiner geworden. Vandaag vertelde ik nog dat ik het groene uitzicht vanuit mijn flat mis. Dit terwijl anderen vooral praten over de bergen rommel bij de ingang van de flat. Alsof hoogbouwflats alleen maar een verzamelplek zijn voor rommel en rotzooi. De kleine en versnipperde nieuwbouwwijkjes die in de plaats van de flats zijn gebouwd laten goed zien waar het afval vandaan komt. Al jarenlang is bij dezelfde voordeuren regelmatig een vuilnisstort te vinden. Goede meubels, kleding op een hoop gegooid met allerlei viezigheid vermengd verwaait tot een smerigheid die na het weghalen nog steeds herkenbaar blijft als een no go area. De hoeveelheid geld die in de sloop van de flats verdwenen is stoort mij nog steeds, vooral vanwege deze vieze plekken.

Typisch is dat deze smerige straathoeken de aanduiding zijn van huisnummer met veel sociaal leed. Natuurlijk is iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn of haar misstappen. Maar als blijkt dat deze misstappen van generatie op generatie worden doorgegeven mag de overheid een gepaste helpende hand aanreiken.

Met folders en ander voorlichtingsmateriaal wordt van alles verteld over gescheiden afvalinzameling. Toch zie ik daar te weinig van te terecht komen. Bij teveel mensen is er een rond gat waar al het afval bij elkaar komt. Bij te veel armere gezinnen wordt vooral veel bulk gekocht en weer wegggooid zonder dat er duurzamer, goedkoper wordt ingekocht.

Ik blijf het idee houden dat huishoudens waar net even iets meer te besteden is er minder afval wordt gemaakt. Maar ook dat dit afval beter gescheiden wordt en daardoor weer bruikbaar blijft. En dat bij een paar huishoudens net op of onder de armoedegrens de ongesorteerde afvalbergen voor de deur blijven bestaan. Alsof de zorgen tussen de oren buiten ook zichtbaar zijn bij de voordeur. Een opgeruimd huis geeft ook een opgeruimd gevoel. Een helpende hand van de overheid kan bij de duidelijk herkenbare gezinnen hulp bieden. En juist die rijkdom gun ik gezinnen in armoe. De miljoenen verspild bij de sloop van de Bijlmer Hoogbouwflats zijn niet meer terug te halen. Maar het geld dat nu aan waardeloos voorlichtingsmateriaal wordt besteed kan wel zinvoller ingezet worden.

In andere landen leven de armen op het afval van de rijken. In andere landen leven armen van het uitzoeken, sorteren en hergebruiken van het afval van de rijken. In de natuur bestaat geen afval, maar krijgt alles een functie in de levensloop van een volgend organisme in de grote kringloop van onze Aarde. Kunnen wij mensen iets leren van deze Natuurlijke kringloop op Aarde? Kunnen wij mensen leven in de rijkdom die de Aarde ons biedt? Of gaan wij allemaal langzaam dood in de armoede van het leven in ons eigen vuil!

Reacties

staart op 25-08-2013 09:54

Prfft, Hier schrik ik van. Het is voor mij een totaal onbekend probleem. Alles is hier netjes. Ookin de steden om me heen. Ik ben geschokt op deze zondagmorgen. Het is inderdaad bar wat we allemaal wegdoen. Ik vertelde laatst hoe oud mijn tv en computer waren. Dat kon niet! Nu dat kan dus wel. Ik merk ook wel dat ik minder behoefte heb aan zooi nu ik ouder word. Gelukkig zijn er jonge designers die uitgaan van 'less is more'. We houden hoop

Rebbeltje op 25-08-2013 12:39

Troep is overal en kijk in de eigen straat en zie altijd bij dezelfde de kranten naast de doos liggen...en waaien weg. Gelukkig valt het voor de rest hier wel mee...

Maar wel genoeg stof om even over na te denken.

Grtjes

Hans op 25-08-2013 23:38

Mensen gaan veel te gemakkelijk met hun spullen en afval om.Het consumpie drang en dat ondanks de crisis.we kunnen veel leren van de kringloop van de aarde, maar men wil niet de moeite nemen. Hans

Renesmurf op 25-08-2013 23:55

Het heeft ook te maken met het groepsdenken, veel mensen denken ergens net zo over als de buurman, om vooral in de smaak te vallen, en lekker dwars te zijn tegen de overheid.Ja, en dan blijft de rommel, maar komt er een omslag, dan komt die er ook.Als mensen het resultaat zien kunnen ze elkaar overtuigen.

Stiefbeen op 27-08-2013 21:21

dat is nou eens een punt waar we met zijn allen heel veel zouden kunnen bereiken maar laten we zelf gaan beginnen met het goede voorbeeld misschien komt er dan langszaam iets moois op gang.

Catharina op 30-08-2013 13:38

Ik zie het somber in. Mijn stiefzoon woont in een gemeente waar je iedere keer als je de vuilnisbak buiten zet moet betalen. Mooie stimulans om je afval te verminderen. Niet voor hem. Hij verbrandt zijn afval nu ....................... hij vindt zichzelf reuze slim en dat zijn vader hem uitlegd welke kwalijke stoffen er nu met de rook omhoog gaan, daarover haalt hij zijn schouders op.

Henk op 30-08-2013 14:46

Het geeft mij een heerlijk gevoel om te scheiden. Sinds wij hier een paar jaar geleden ook plastic konden inleveren, zetten Toos en ik ongeveernog maar twee kliko's per jaar aan afval bij de weg. :-)

Ja, we moeten zuinig zijn op de aarde Rob!

Gr. Henk

hanscke op 07-09-2013 12:56

Ooit was de uitdrukking bij handenarbeid, werken met waardeloos materiaal. Bij diverse bezigheidstherapieën werden soms de mooiste produkten gemaakt van dit materiaal In de tachtiger jaren is de term waardeloos veranderd naar werken met kosteloos materiaal

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl