robalberts.punt.nl
Malaria in Nederland; muggen en andere verhalen
Malaria in Nederland; muggen en andere verhalen
 
Na een korte vakantie vraagt mijn buurvrouw angstig naar de symptomen van Malaria. Verhoging en misselijkheid zijn de klachten. Omdat het maar een kort vakantietripje is geweest heeft zij niet de moeite genomen om malariapillen mee te nemen.
Een goede vriend  vertelt mij dat zijn huwelijk op springen heeft gestaan tijdens hun tocht door West-Afrika. Hij slikte weer wel de benodigde malariapillen. Maar werd er een zeer irritant mannetje van.
Als ik dit toevallig aan een van mijn jonge collega's vertel legt hij uit dat hij op jongere leeftijd netjes de benodigde malariapillen heeft geslikt. Maar dat hij ook elke ochtend een pluk haren uit zijn hoofd trok bij het opstaan.
 
Mijn gezellige buurvrouw is uiteindelijk bevallen van een geweldig tweeling. Geen Malaria maar zwanger was de clou van haar misselijkheid!
 
Door het recyclen van autobanden liggen er over de hele wereld verspreid stapels met oude autobanden. Met vrachtschepen  worden die autobanden vervoerd naar opslagplaatsen en verwerkingsfabrieken. Soms wordt er nieuw profiel opgemaakt. Soms wordt het staal en rubber gescheiden en hergebruikt.
 
In de banden verzamelt zich regenwater. En daar leggen allerlei muggen weer hun eitjes. Door de warmte binnen in de banden groeien de muggenlarven prima op. 
De verspreiding van de muggenpopulaties over de hele wereld gaat dus via de autobanden. Maar de verspreiding van algemene tropische en zeldzame ziekten gebeurt nu ook via deze oude autobanden.
 
Een muggensteek heeft 's morgen niet een etiketje met de soortnaam van de mug of de benodigde medicijnen voor de opgelopen besmetting.
Alle grote bloeddorstige vleeseters heeft de mens bijna allemaal uitgeroeid.
Maar een  bescherming voor vervelende of dodelijke ziekten die door een irritante mug verspreidt worden is minder eenvoudig geworden. 
 
 

Reacties

Sjoerd op 17-08-2012 08:36
Ook muggen krijgen nageslacht... Ik vind het ook nog eens knap irritante beesten.
hubenyvonne op 17-08-2012 13:16
De malariapillen zijn inderdaad verschrikkelijk, je gaat je er doodongelukkig van voelen. Maar ik blijf vinden dat als je naar een land gaat waar je de kans loopt gestoken te worden door een malariamug, je verplicht moet worden om malariapillen te slikken. Als ze dat niet doen en bij thuiskomst malaria krijgen draait de gemeenschap ervoor op.
Dat kan niet vind ik.
Wondelgijn op 17-08-2012 14:18
Mijn broer slikte braaf zijn larium tabletten tijdens zijn wereldreis. Gevolg? Ziek van de heimwee en ontzettend depressief.... Wat overigens weer verdween toen hij stopte met de tabletten. Tja... vreemde, verre landen. Soms maar lekker ver weg laten zijn!
Rene Smurf op 17-08-2012 17:01
ja, problemen dienen te worden onderzocht en aangepakt.
En waar het te gevaarlijk is zouden mensen niet naar toe moeten gaan.
Dan verspreiden die ziektes zich ook minder snel.
baasbraal op 17-08-2012 21:47
Een oplossing voor oude autobanden: verbouw er aardappels in! 100 kg. aardappels per vierkante meter!! Iedere keer als de plant boven de band is uitgegroeid, gooi je er een band bovenop en vult die met aarde. De plant groeit door en maakt onder de grond nieuwe aardappels.........
Bertie op 17-08-2012 22:46
Of het waar is wat baasbraai schrijft weet ik niet maar het klinkt goed.
Verder ben ik het met Yvonne eens. Ziek word je van de pillen, toch zijn ze broodnodig.
Je weet tenslotte van tevoren waar je naar toe gaat.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl