robalberts.punt.nl
Klein of groot, groencentrum van Kriekenoord
Klein of groot, groencentrum van Kriekenoord
 
Een goede vriend van mij is vorige week even naar Billund gereden. Hiermee heeft hij een droomwens van zijn zoon Jelle vervuld. Vader en zoon gezamenlijk op pad om Legoland te bezoeken. Voor Jelle een wereldreis en voor Auke een avontuur. De woonkamer van Auke en Jelle, het kantoor van Auke en de slaapkamer van Jelle zijn regelmatig bezaaid met legostenen en de meest fantasievolle bouwsels. Klein en groot vermaken zich vroeger en nu met deze bouwstenen.
 
Aan klein en groot moest ik vorige week ook denken bij mijn bezoek aan de plantenkwekerij aan de Sniep in Diemen. In 20 jaar tijd zijn alle fusies en veranderingen binnen Zorgland door en over deze plantenkwekerij gegaan. 25 Jaar geleden bij de Sniep uitstappend was er een wijde groene vlakte te zien. Met enthousiasme kweekten werkmeesters en medewerkers de mooiste planten op deze groene vlakte. In de tussentijd zijn alle medewerkers van toen al lang overgeplaatst en is deze kwekerij in grote stappen eerst helemaal verdwenen. Een woonwijk en een technisch bedrijf heeft nu het uitzicht bij de eindhalte van lijn 9 overgenomen. Maar doorrijdend naar een verstopt achteraf hoekje is er weer een kleine oase van groen terug te vinden.  Een klein groepje nieuwe enthousiaste Zorg clienten werken in de frisse buitenlucht en kweken en verkopen weer tuinplanten.
 
De uitleg over de fusies, schaalvergrotingen, naamsveranderingen en het verdwijnen van deze kwekerij zal ik u onthouden. Over en weer ervaringen uitwisselend op deze kwekerij heb ik een half uur met een van de nieuwe werkbegeleiders de namen en structuren van de organisaties die betrokken zijn met deze plantenkwekerij besproken. Samen concludeerde wij dat er steeds meer managementsfuncties op verre kantoren zijn bijgekomen. En dat de tijd en ruimte voor de clienten alleen maar kleiner en kleiner is geworden.
 
De website van van Kriekenoord geeft een beeld van wat er te koop, te zien en te doen is op deze kwekerij. Maar er is meer; tuinaanleg en onderhoud, kinderboerderij en werkprojecten zijn de werkterreinen van andere collega's.  Ik kijk met erg veel plezier terug naar mijn werktijd op deze kwekerij. En ik nodig u namens alle medewerkers uit om eens langs te komen. Maar nieuwe en grote bezuinigingen zie ik met angst en beven tegemoet!
 
Groot of klein, Zorg is belangrijk! 
 
Mijn droomwens is dat groencentrum van Kriekenoord nooit meer kleiner hoeft te worden. Liever wil ik bouwen aan een goede Zorg voor jong en oud met alle bouwstenen die daarvoor nodig zijn.
 
www.groencentrumvankriekenoord.nl

Reacties

staart op 29-08-2012 08:52
En zo is dat!
Dick op 29-08-2012 10:41
Wederom dank voor een aardige link, Rob!
En wie het kleine niet eert of niet wil zien is toch eigenlijk zo'n groot, luxe en ver kantoor niet weerd, vind je ook niet?
Dat gaat natuurlijk ook op voor onze landelijke politiek!
 
Vriendelijke, nog altijd zomerse, groet, Dick
 Agnès op 29-08-2012 11:29
ik heb wel iets met kwekerijen.. dat is mooi werk en nog gezond ook..je werkt in de buitenlucht en je klanten zijn waarschijnlijk meestal vriendelijk en opgewekt... wie planten gaat kopen voor zijn tuin heeft goede zin... een leuk stukje over deze kwekerij..ik ga de site zo ook nog even bekijken...Agnès
Bertie op 29-08-2012 19:16
Eeuwig zonde.  het gebeurt ook in andere takken van de zorg.
Je vraagt je af of het wel nodig was, of deze manier van herhaaldelijk reorganiseren niet een modieus verschijnsel  was. En of er ooit betere tijden komen.
hanscke op 29-08-2012 20:17
Ja dat is heel veel gebeurd, kwekerijen die plaats moesten maken voor woonwijken. De trend van deze tijd is dat er overal zorgboerderijen ontstaan. Ik heb er hier en daar mee te maken en ik moet zeggen, ik heb zo nu en dan wel mijn twijfels hierover.
Sjoerd op 29-08-2012 21:16
1.3 miljoen mensen werken in de zorg. Wie moet dat in vredesnaam betalen straks...
René Smurf op 29-08-2012 22:35
Ik hou zelf vooral van kleinschaligheid.
Dat werkt het beste, met grootschaligheid gaat het meer om aantallen dan om de kwaliteit.
Jan K. alias Afanja op 30-08-2012 15:48
Al die fusies in zorg, onderwijs en cultuur & welzijn hebben ons de laatste heel wat ellende opgeleverd. Al die gasten in het middlemanagement kosten ons handen vol geld, en dat gaat allemaal ten kosten van het eigenlijk werk op de werkvloer, waar de handen en hersens zo hard nodig zijn. Voor mij was die hele ontwikkeling al bijna 15 jaar geleden reden om het welzijnswerk te verlaten. Ik heb lang lopen vechten tegen die ontwikkelingen, maar dat leverde slechts frustratie op.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl