robalberts.punt.nl
Een uitvaart, wie vaart daar wel bij?
Een uitvaart, wie vaart daar wel bij?

Mijn vader heeft lang, lang geleden voor ons allemaal een crematiepolis afgesloten. Uiteindelijk ben ik de premie gaan betalen. In de polis is toen der tijd duidelijk vastgelegd; 1 uur opbaren in een rouwcentrum, crematie in een eenvoudige kist met simpele bloemen, 50 kaarten en een eenvoudige rouwadvertentie in een Landelijk dagblad, geen volgwagen, 50 kopjes koffie met de onafscheidelijke plakjes cake.
 
In de loop der jaren is de te betalen premie voldaan. Wel is het bedrijf van naam en structuur veranderd. Maar mijn wensen niet!

Vreemd genoeg heb ik de afgelopen 10 jaar brieven, telefoontjes en zelfs huisbezoeken gehad m.b.t. deze crematiepolis. Mijn reactie  steeds hetzelfde; ik ben tevreden met de gemaakt afspraken in mijn crematiepolis. Tot mijn  verbazing krijg ik nu steeds te horen dat alles veranderd is. En of ik mijn persoonlijke wensen wil kenbaar maken, zodat er een nieuw financieel plaatje opgesteld kan worden. Natuurlijk aangevuld met uitgebreide verhandelingen over prijsstijgingen .....
 
Alles is business, dus ook de uitvaartbusiness. Ondanks schaalvergroting en nieuwe werkwijzen met een afbetaalde  crematiepolis verwacht ik gewoon dat er aan mijn wensen wordt voldaan. Een eenvoudig crematie, zonder veel poespas.
 
www.dela.nl
www.monuta.nl
www.yarden.nl

Reacties

nobo op 30-07-2012 10:10
Goed dat je hier eens aandacht aan besteedt Rob.
Het geld is binnen en ze willen gewoon meer van je plukken.
Mijn ouders hadden nooit een begrafenisverzekering tot zij zich voor zo'n 10.000 (gulden toen nog) inkochten. Helaas heeft mijn vader daar al vrij vlug gebruik van gemaakt. Jammer voor de begrafenisondernemer. Hij was net te laat. Een paar maanden later vertrok hij met de noorderzon (en de grote pot met geld) naar het buitenland. Hij werd failliet verklaard en van de curator moesten we nog wel even 5000 gulden bijbetalen voor de extra gemaakte kosten. Voor de al betaalde begrafeniskosten van mijn moeder moest maar een nieuwe verzekering worden afgesloten.
Mijn schoonouders zijn kort geleden overleden. Zij hadden zich, net als zovelen van hun leeftijd, keurig verzekerd. Na hun overlijden moest er van alles bijbetaald worden om het toch nog een keurige begrafenis te laten worden. Je bent op zo'n moment zo verdrietig dat je geneigd bent om op alles maar ja en amen te zeggen. De rekening komt later.
Vertel mij niets over begrafenisverzekeraars.
Aasgieren zijn het!
Rhona op 30-07-2012 10:23
Laat ik nou vorige week besloten hebben helemaal geen uitvaart te willen. Hopeloos onnodig, ik schenk mijn restanten aan de wetenschap na donorschap van dat wat nog bruikbaar is dan.
 
Mocht dat alles niet mogelijk zijn, dan in een kartonnen doos of katoenenlap de oven in. geen koffieleuten met vieze cake.
 
simpel, hoef ik ook geen idioot hoge kosten te maken waar ik mjn nabetsaanden dan mee opzadel.
jaap50 op 03-08-2012 08:14
schandige prijzen...voor iets waar je zelf niets van merkt
Jan K. alias Afanja op 03-08-2012 12:03
Ook in de uitvaartbranche gaat het vandaag de dag om het grote geld. Je hebt groot gelijk dat je voet bij stuk houdt.
maureencaupain op 04-08-2012 17:55
Rob,
 
Goed dat je hier aandacht aan hebt besteed. En een afspraak is een afspraak.
 
Voor wat betreft de reactie van Rhonda, ik heb ergens gelezen dat er zoveel mensen zijn die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap stellen om de kosten niet te hebben/ na te laten voor hun familie. Het aanbod is nugroter dan de vraag....
 
Ik betaal sinds jaar en dag ook voor mijn kinderen de begrafenis verzekering. Zo lang ik dat kan trekken zal ik dat ook blijven doen.
Bertie op 05-08-2012 16:46
Dat is al jaren big business; de polissen van vroeger kan de nabestaande gewoon inleveren bij de huidige verzekeraar en die verhaalt ze dan op de oorspronkelijke firma of diens opvolger, hij kan meteen vertellen hoeveel de oude polis nu nog waard is. Meestal niet veel. In jouw geval  bestaat misschien de plicht om in natura uit te keren, ongeacht de kosten, dat ligt aan de soort afspraken. Als alles eerlijk gaat (en dat doet het meestal) komt de vergoeding op de eindafrekening te staan.  Bij mijn ouders' overlijden vonden we oeroude polissen ter waarde van twee- tot driehonderd gulden, van elk kind een.
Dat was lachen...
ank op 06-08-2012 19:29
..........
en met bloemen uit de natuur
zomaar onderweg geplukt
en in de winter dan?
vraagt men mij wel eens
dan is er ook genoeg  te vinden
kijk en vind dan maar
als door mijn ogen....
 

nellie,nelleke,nel op 07-08-2012 18:19
Te gek voor woorden...maar zolang mensen er aan kunnen verdienen..
 
Van mij mogen ze een gezellig etentje met fam. en close friends doen na het afscheid...doen we nu ook bij speciale gelegenheden.
Een keer gehad en zei gelijk dit is wat ik wil...bij mijn afscheid.
 
Groetjes
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl