robalberts.punt.nl
Kwakoe en wat wij van voetballen kunnen leren.
Kwakoe en wat wij van voetballen kunnen leren.
 
Ik wil een cultuurtechnisch verhaal schrijven. Steeds meer hoor ik klagen over de Amsterdamse parken, teveel bezoekers, teveel festivals, te weinig groen en natuur.
 
Het mooiste voorbeeld is niet een park maar het Museumplein. Al jaren wordt er geworsteld met de grasmat. Terwijl de grasmat van de Arena in Amsterdam-Zuidoost juist steeds meer complimenten krijgt. Blijft het Museumplein problematisch. In de Arena wordt er flink vals gespeeld. Ventilatoren en grote zonnebanken zorgen met beregeningsinstallaties voor optimale groeiomstandigheden. En juist die groeiomstandigheden zijn in de parken het probleem. Op het Museumplein zijn soms waterfietsen nodig om over te steken.
 
Wanneer er teveel bezoekers op het museumplein of de Amsterdamse parken rondlopen veranderd de situatie natuurlijk. Als dat voor langere tijd is ontbreekt het zonlicht ook nog eens.
 
Bij te veel belopen van een grasmat worden er kuilen gelopen. Grappig is dat er rondom de kuilen een klein walletje ontstaat. Door de Hollandse regenbuien worden de gronddeeltjes min of meer gescheiden. De grotere en zwaardere gronddeeltjes zakken langzaam dieper de grond in. De kleiner en lichter gronddeeltjes verzamelen zich als een minder goed doordringbare laag aan de opppervlakte.
 
Het gevolg is dat er dus kuilen met een klein opstaand muurtje en een bijna waterdichte bodem ontstaan.
 
Tja, de parken en festivalruimtes worden daardoor automatisch nat, maar blijven ook nat.
 
De oplossing voor de grasmat van de Amsterdam Arena is vreselijk duur. Daarom komen er steeds meer voetbalvelden met een kunstmat, altijd bespeelbaar. De ouderwetse  terreinknechten van amateurclubs hebben nog steeds hun eigen oplossing. Niet te intensief bespelen, voldoende rust in de zomermaanden en geregeld de ondergrond bewerken en de grasmat vervangen.
 
Voor de festivalterreinen en de stadsparken is dit natuurlijk ook een oplossing. Maar daar is gewoon weg geen geld voor.
 
Mijn oplossingen:
-1- Minder intensief gebruik, is minder festivals.
-2- Minder parkbezoekers, is meer stadsparken.
 
Of Groengebied Amstelland (voor het Gaasperplaspark) en het stadsdeel Amsterdam-ZuidOost (voor het Bijlmerpark) begrijpen dat hun gebruik, inrichting en het beheer voor de parken funest is zal de tijd leren.
In de Amsterdamse situaties zal de Hollandse regenval en de plaatselijke grondwaterstand zorgen dat er geen andere oplossing is.
 
Maar ook op veel plaatsen elders in Nederland geldt hetzelfde.
 
 
Wat Kwakoe betreft: Het tentenkamp op het kunstgras van ZuidOost United en het voetbaltoernooi op het grote grasveld van het Bijlmerpark lijkt mij de beste oplossing. Weinig tot geen schade aan het park en voetballen zoals het ooit begonnen is.

Reacties

Bertie op 21-07-2012 08:35
Minder festivals en het parkbezoek verdelen over meer parken. Het klinkt goed, probeer de gemeenteraad maar over te halen.
Het zal druk blijven, al leg je tweemaal zoveel parken aan. Het zijn heerlijke ontspanningsgebiedjes die veel mensen trekken.
Het gigantische bedrag dat in de Arena gestoken wordt zou misschien meer over de andere grasmatten verdeeld kunnen worden  Of ook daar een kunstgrasmat neerleggen.
 

Karel op 21-07-2012 09:10
mogge Rob
ik denk dat het een probleem blijft , ambtenaren omruilen voor terreinknechten doen ze toch niet
maar als ze nu eens die festivals op een groot parkeer terrein houden of een stuk snelweg die in het weekend minder druk is , met andere woorden op een verharde ondergrond
en de natuur de natuur laten en zo dus het natuurlijke festival zijn gang laten gaan
 
Hans Verbeek op 21-07-2012 09:40
Mooi verhaal, het doet me denken aan de tragedie van de meent http://nl.wikipedia.org/wiki/Tragedie_van_de_meent We zijn samen verantwoordelijk voor ons gemeenschappelijk groen, zoals het Museumplein. Eerlijk en spaarzaam gebruiken, dus.
op 21-07-2012 11:36
kwakoe..................ach tis niet meer wat het ooit was. te commercieel geworden en niet meer het gezellige buurtfeest zoals het ooit begon.
hubenyvonne op 21-07-2012 12:10
Niet alles concentreren in Amsterdam, niet goed voor de grasmatten en vriendelijker voor de rest van Nederland!
frank-103 op 21-07-2012 21:56
Is het bij het museumplein niet dat er een grote parkeergarage onder het gras zit? En dan een zo dun mogelijke laag aarde, om het gewicht op de parkeergarage te beperken? Grasvelden zonder parkeergarage eronder zouden wel een paar keer per jaar een evenement moeten kunnen overleven.
nieske op 21-07-2012 23:32
soms kom ik nog wel eens langs
om een groet te brengen
nu ook aan jou.
ik zit ook niet veel meer op mijn web.
 
staart op 22-07-2012 12:21
En zo is dat!
René Smurf op 22-07-2012 13:04
men moet gewoon leren dat er een verschil is tussen een grasveld en een gazon. Over een gazon mag niet gewandeld worden, op het grasveld wel.
En zo is dat! En sommige dingen af en toe openstellen en af en toe niet.
amsterdamsemams op 22-07-2012 20:59
Je snapt bijna niet dat het zo een probleem kan opleveren want Nederland is toch bij uitstek een grasland  Ik kwam jou even een goedevond toewensen en de hartelijke groetjes doen
liefs van Karin
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl