robalberts.punt.nl
Het sprookje Jatropha is niet meer
Het sprookje Jatropha is niet meer
 
De Tuinderij van Pantar heeft lang Jatropha gekweekt. Deze bizarre plant met prachtige bloemen vraagt weinig. temperatuur, licht, water het is een plant die makkelijk groeit en eenvoudig is te kweken.
 
Milieufanaten hebben jaren geleden deze makkelijke eigenschappen ook ontdekt. Het zaad van de rijkelijk bloeiende plant is zeer olierijk. Omdat de plant weing eisen aan zijn groeiplaats stelt is er een mooi sprookje bedacht. Jatropha kweken zal nooit ten koste gaan van het verbouwen van voedingsgewassen. Tenslotte hebben voedingsgewassen juist wel eisen t.o.v. temperatuur, licht, water en meststoffen.
 
De olie van het jatrophazaad is dus lange tijd gebruikt om zogenaamde biokerosine te maken. Vakantievluchten naar verre landen worden hierdoor milieuvriendelijker. Jammer genoeg verdringen de grootschalige aanplanten van Jatropha juist wel de teelt van voedingsgewassen. En juist in die landen waar de Jatropha groeit hebben de mensen elk stukje grond nodig om hun voedsel te verbouwen.
 
Gelukkig is de Lufthansa nu gestopt met het gebruik van de biokerosine. Of Pantar aan de Seineweg nog steeds Jatrophas opkweekt weet ik eigenlijk niet. Maar als u een byzondere plant als kado wilt geven dan is de Jatropha daar prima geschikt voor.
Het sprookje van biobrandstof kunt u er dan gewoon bij vertellen.
En wie weet wil iemand zijn auto op zelf gekweekte benzine laten rijden?
 
Jatropha podagrica of de flessenplant.
Kijkt u ook even bij:

doneren.actionaid.org

Reacties

Karel op 26-07-2012 07:42
Mogge Rob
zal het dan toch een sprookje blijven
ik bedoel het beter omgaan met de grondstoffen
volgens mij wordt alles in deze kwestie gevoed door de politiek en de grote bedrijven
komt toch het blog over normen en waarden weer om de hoek
fijne dag
hubenyvonne op 26-07-2012 13:07
Heb ze even gegoogled, vind ze wel apart!
Tja, laten we nog maar even op bezine rijden (zo weinig mogelijk) totdat een echte oplossing is gevonden!
Ans op 26-07-2012 13:25
Ook hier heeft elk voordeel dus weer een nadeel (of andersom). Nou, mijn eigen benzine verbouwen hoeft nog niet...ik tank zo'n vier keer per jaar! Ik rij weinig en heb een zuinige auto, dus gebruik ik niet veel benzine.
Jan K. alias Afanja op 26-07-2012 21:20
Van deze plant had ik nog nooit gehoord. Maar dat komt wel vaker voor.  :-)
Alternatieve (bio)brandstof blijft voorlopig dus nog een probleem, want de voedselschaarste wordt alleen maar groter.
 
OT: Zo lang ik het rustig aan doe, en zeker met het warme weer niet teveel van mezelf verg, gaat het wel weer. Dank voor je belangstelling, Rob!
Karel op 26-07-2012 23:17
ik ben een arm maar gelukkig mens
geniet van elk weer
 
babbelegoegje op 27-07-2012 02:59
Aparte plant, heb hem ook even opgezocht. En ja, als hij zo gemakkelijk is en zoveel oplevert, gaat het misschien wel ten koste van de verbouwing van voedselgewassen. Maar hier verbouwen ze ook heel veel mais, groeit snel. Dat wordt veel gebruikt voor veevoer. Op die grond zou je ook voedselgewassen kunnen telen. En de zonnebloemvelden in Duitsland. Ik ken trouwens ook wel voedselgewassen, die weinig vragen. Het groeit tegen de klippen op Het zijn de brandnetel en het zevenblad.(http://www.astrologie.ws/kruiden/zevenblad.htm) Zitten vol vitamines. En we noemen het onkruid. Zevenblad werd ooit als groente verbouwd in Indonesië, meen ik, kan ook China geweest zijn. Ik heb vaak brandnetels als groente gegeten. Smaakt wat naar spinazie. Maar aan zevenblad heb ik me nog nooit gewaagd. Maar dat moet ook gerust kunnen.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl