robalberts.punt.nl
Afval of afvallen?
 Afval of afvallen?
 
Op verschillende scholen en met verschillende klassen heb ik gekeken naar afval en manieren om minder afval te maken. Thuis gaat al mijn organische afval de tuin in. Op den duur wordt een gedeelte compost en op de korte termijn eten de dieren die voorbij komen een hapje mee. Glas en papier gaat de recyclingbak in. Al merk ik dat zowel papier en glas steeds minder mijn huis in komt. Papieren informatie is bijna helemaal verdrongen door digitale info. En glas als verpakking is minder statie geworden, maar ook vervangen door plastic. Het afvalgewicht bij mij thuis is dus minder en minder aan het worden. Jammer genoeg verpakken steeds meer winkels van alles in plastic.
 
Op school hebben mijn leerlingen de verschillende afvalbakken bekeken. Verpakkingsmateriaal van snoep, fris en snacks ligt overal. Op de grond, achter de radiatoren, naast de prullenbakken en op de tafels van de kantine is van alles te vinden. Op een plek werd een speciale afvalbak ontdekt, bij de loge staat een grote inzamelingsbak voor batterijen. Zelf weet ik dat er bij de drukkkerij ook oud papier wordt verzameld. Maar verder ligt de rommel vooral overal. Afval scheiden is nog niet echt te zien.
 
Met de websites van de gemeente Amsterdam en de verschillende stadsdelen heb ik laten zien hoe het afval kan worden ingezameld. De eerlijke werkstukken die er over dit onderwerp zijn gemaakt vertellen dat thuis alleen de ouders verantwoordelijk zijn voor het afval. Maar dat alles bij elkaar gewoon als restafval aan de straat wordt gezet. Bij mijn vraag hoe het moet zegt elk kind dat dat wat de ouders doen goed is. Dus al het afval moet denken zij gewoon aan de straat gezet worden.
Na de lessen werken zo'n 10 tot 15 mensen in de avond om de school weer elke dag schoon te krijgen. Elke leerling zegt dan ook dat er nooit wordt schoon gemaakt op school. Maar ook zeggen ze dat zij niet verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken van de school, tenslotte betalen zij heel veel schoolgeld.
 
De laatste opdracht van het werkstuk is het verminderen van het afval. En daar wil ik volgend jaar mee verder gaan. Ik weet nu al dat er een aantal leuke maar vooral slimme leerlingen zijn die met geweldige oplossingen komen. Groen en duurzaamheid is al langer een belangrijk onderwerp van gesprek. Hoewel de meeste leerlingen dit onderschrijven is het nog niet echt in hun doen en laten te ontdekken.
Duurzaam produceren en duurzaam verpakken maakt dat ook mijn Amsterdamse leerlingen duurzamer kunnen gaan leven.
Ook binnen de scholen kan er nog veel verbeteren.
Er is nog veel te doen.
Daarom heb ik Zin in de Toekomst.

Reacties

Bertie op 03-07-2012 18:22
Iedereen heeft het over zwerfvuil en niemand heeft er schuld aan, het oude liedje.
Het enige wat overheden en instanties, scholen e.d. kunnen doen is veel afval- en prullenbakken neerzetten en die tijdig te legen!
De blikvangers langs fietspaden zijn een goed initiatief.
En natuurlijk de fabrieken aanspreken op de ellendige verpakkingen; ze zijn rommelig, lelijk en vaak nog onhandig ook.
Voorlichting is prima, alleen jammer dat de ouders  niet altijd bereikt worden.
Renesmurf op 03-07-2012 21:45
Een beter milieu, begint bij jezelf!
Nette mensen zijn en blijven netjes, en sloddervossen hou je ook altijd.
jaap50 op 04-07-2012 08:06
Vooruitzien is moeilijk, vooral wanneer het de toekomst betreft. jaap
dawolf op 06-07-2012 03:01
Wat een geweldig project!
Jammer dat je de ouders er niet rechtstreeks bij kan betrekken.
Maar ik vermoed dat via de kinderen, ook het nodige bewustzijn aan de ouders wordt overgebracht!
Hopelijk is dit een project dat jaarlijks herhaald kan worden met nieuwe klassen...?
ank op 07-07-2012 18:35
Daar kom ik weer eens op je website en val meteen in de boter door een prachtig positief artikel op je blog. Het ís niet alles positief wat je meldt maar jouw intentie is dat wél en dat is het belangrijkste wat ik eruit haal. Daarom zal het op jullie school, langzaam aan wel beter gaan, zeker geldt voor deze dingen dat de aanhouder wint.
Ik wens je een heerlijke vakantie en straks inderdaad er met veel Zin er weer tegenaan. De toekomst zijn de kinderen in de klas dus met Zin in de Toekomst is het ook: Zin in een nieuwe klas met andere kinderen....
Veel succes!

jaap50 op 10-07-2012 06:09
 
 
 
afz opa jaap
 
 
 
 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl