robalberts.punt.nl
Grazers of herkauwers, fastfood of gezond eten
Grazers of herkauwers, fastfood of gezond eten
 
Vreemd genoeg schrijf ik steeds meer met een vergelijking. Herinneringen uit mijn jeugd en observaties van nu houden mij regelmatig bezig. Terwijl ik dit opschrijf weet ik dat ik moet oppassen om niet sikkeneurig over te komen. Sommige dingen van vroeger zijn geweldig en mis ik soms. Maar veel van de nieuwe dingen zijn echt een verbetering en zal ik nooit willen missen. 's Morgens vroeg maakt mijn moeder voor mij speciaal lekker dikke havermoutpap. En terwijl ik deze pap opeet maakte zij de boterhammen klaar voor mijn lunchtrommeltje. Bovenop de trommel lagen dan een paar muntjes voor het bekertje schoolmelk. Of ik hier vroeger voldoende voor bedankt heb weet ik eigenlijk niet. 15 Kilometer naar school fietsen en daarna weer terug ging daarmee moeiteloos. En ook met het straatvoetbal kon ik met voldoende energie meedoen.
 
De leerlingen die met een ontbijt thuis naar school gaan zijn in mijn klassen op 1 hand te tellen. Pakjes met brood worden vooral achter de verwarming wegggegooid. En de supermarkt, snackbar en kantine verdienen aan vet en zoet. Roken en ook blowen is steeds meer de norm geworden. Makkelijk bekeken geloof ik dat veel kinderen gemiddeld per dag 10 euro aan van alles uitgeven.
 
Wat mij het meeste verbaast is het eten.
Grazen en herkauwen?
Aan een tafel zitten en gezellig met elkaar eten en praten is niet meer van deze tijd. Overal is een snelle hap te koop en overal lopen mensen te eten. Tegelijkertijd heeft iedereen tegenwoordig kauwgum in zijn of haar mond. En altijd is die kauwgom te zien. Kauwend met de mond wagenwijd open moet iedereen zien dat de kauwgom heen en weer gaat. Alsof het eten voor iedereen zichtbaar herkauwt moet worden.
Grazen en herkauwen?
Uitgebreid tafelen en lekker lang blijven kletsen maakt dat mijn eten 10 keer zo goed smaakt. Een lekker kopje koffie als afsluiting maakt het helemaal goed. Zoete toetjes of snoep zijn niet aan mij besteedt. En kauwgom vind ik ook al niet lekker. Toch ben ik een alleseter, maar zeker geen grazer of herkauwer.
 
Ach het lekker eten gun ik iedereen.
Toch zie ik liever niet van een ander, grazend of herkauwend!

Reacties

Bertie op 01-06-2012 18:48
Eten met open mond  vind ik nog erger dan iemand hóren eten.
Toch waren er vroeger ook kinderen die vies aten, vooral als hun ouders niet in de buurt waren. Maar dat laatste gebeurde niet vaak omdat het winkelaanbod veel kleiner was.
Allt tijden hebben voor- en nadelen, je ontkomt er niet aan. 
 
.
frank-103 op 01-06-2012 18:59
Soms kan kauwgom geen kwaad, al is het om de vliegjes te verjagen....
De noodzaak om met de mond open te eten, wat dan ook, is inderdaad smerig, maar wellicht sma(a)kt het eten dan wel beter?
Quadrisquare.punt.nl {} hanny op 01-06-2012 20:06
Ik heb het ergens in een gedichtje staan :
dat oma niét tegen met open mond zien eten kan....
Eten of kauwgom, dat maakt niets uit !

Maar, Rob, aan die hàvermoutpap moet ik niet meer dènken...
dat 'draderige-dikke' als je de juist geschepte  lepel ophief...
en èlke morgen, ik ook.. het kwam me de strot uit...
Na enkele malen vragen kreeg ik Brintapap,
eventjes goed voor een verandering.. maar al gauw.... juist !
 
Bij mij boterhammen als ontbijt hoor !
Voor wie wìl een papje, maar NIET verplicht ELKE morgen !
 
Nu ben ik weer even wat ouder dan jij, want in 'mijn tijd'
ging iedereen mèt een ontbijt in de maag de deur uit,
bij tijdgebrek desnoods de bam onderweg etend,
àls dat voorkwam, kwam ik onder die pap uit,
kreeg dan een boeterham voor onderweg mee...

Hier in Frankrijk - als er ontbeten wordt voor 't vertrek - eten veel mensen met open mond  (ook andere maaltijden of tussendoortjes ), en zelfs als dàt niet het geval is dan drinken ze elke hap brood weg met koffie of thee;
of   wat hier héél gewoon is en bij ons zeer ongepast : men doopt het brood in de kop thee,  koffie, chokola of melk...
Als ze dan tenminste ook hun mond dichtdoen na het 'happen'
kan het nog een beetje.
Ach ja, de Frànsen herkauwers..?..
In sommige gevallen ècht wel... ( figuurlijke gezien )

Groetjes en fijn weekend,
hanny

 

karels op 02-06-2012 01:01
ik als oud veeverzorger
denk dat er een verhaal komt over je boerderij belevenissen
ontbijt is altijd goed
slecht in frankrijk is zuiver lucht wat je krijgt
prima in engeland en schotland , daar kan je op fietsen
en ja open of dicht de mond
het gaat over het eten van een ontbijt
dus niet naar het kijken er van
doe gewoon en geniet er van
smakelijk
dawolf op 04-06-2012 03:39
Ik heb eens geteld hoeveel graastentjes ik in een pauze van een half uur kon bezoeken, te voet vanaf mijn werk. Ik kwam tot meer dan twintig en ik bleek er nog enkele over het hoofd te hebben gezien. 
Zelf neem ik boterhammen mee van thuis. Vaak met groenvoer erbij en soms van de maaltijd daags tevoren als die ook koud prima te eten is, zoals een pastahapje.
Ik zie collega's terugkomen met allerlei soorten voer: sushi, broodjes, enorme broodjes, en dan van de AH ToGo nog chips - die liefdevol gedeeld worden met het hele team - enzovoorts.  Ik zie ook de nodige collega's aan de vette snacks.
Je moet van goede, beheers-jezelf-huize, komen om gewoon te blijven bij je meegebrachte boterhammetjes. Zeker als de temperatuur op de afdeling stijgt en het brood daardoor neiging heeft klefjes te worden.
Al met al vind ik dit zeer verontrustende ontwikkelingen. Het is niet gezond om zoveel keus te hebben, zo gemakkelijk en vaak zo belachelijk goedkoop.
Zelf ben ik nog van de laatste generatie "eten doe je niet in het openbaar of al lopend op straat". En daar ben ik blij om.
Er is te véél. En ja, de mens is ingesteld op : "vet is lekker". Ook al is dat overlevingsgewijs inmiddels eerder een nadeel dan een pro. 
 
Jamie Oliver leek me iemand die goed werk verricht in de hele bewustwordingsgang naar hoe ongezond dit graasgedrag is, en hoe nodig het is om, áls je dan graast, groen te grazen.
Maar toen sprak ik iemand die in een JO-restaurant had gegeten. Geweldig lekker! Maar wat miste? Verse groenten in overvloed!
Ben ik eens wat recepten van JO gaan lezen. Wat mis ik? Die verse groenten in overvloed.
JO lijkt het bewustzijn prima te verhogen inzake gezonde voeding, maar verkoopt kennelijk toch de meer gangbare hap?

We zouden moeten afleren om overal en altijd maar te eten. Eten deden we vroegah op gezette tijden en 'tussendoortjes' waren eigenlijk nooit meer dan een appel of een koekje.
Op de een of andere manier is er ook door de gezondheidsfreaks een soort dwang ingeslopen om buiten de drie hoofdmaaltijden, minimaal drie 'tussendoortjes' te consumeren. En de BUITENSPORIGE keuzes die de mens daarin in deze overvloedsmaatschappij moet maken, zijn beslist niet eenvoudig.

Bob op 05-06-2012 12:36
Eerlijk gezegd ken ik dat "graas-gedrag" helemaal niet zo. Hier (Thüringen) is dat waarschijnlijk nog niet zo doorgedrongen, of het blijft beperkt tot bepaalde sociale kringen.
Dick op 09-06-2012 17:21
En dan onder het eten telkens nog maar in de weer zijn met een ding dat wel een smart-phone wordt genoemd, niet echt slim of handig!
We hebben, lijkt me, wel een paar duizend flitsende en groene Jaimie Oliver-achtige figuren nodig  om in moderne eetgelegenheden en snacktenten weer voor te doen en te laten zien dat eten meer dan brandstof tanken voor het lijf is en ook een coole, ontspannen en sociale manier kan zijn om van de goede dingen des levens te genieten. Cool, green, slow and easy!

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl