robalberts.punt.nl
Frits en Ivo
Frits en Ivo.
 
Door de Amsterdamse Poort lopend herinner ik mij Frits Pijp rokend voor zijn boekenzaak werd iedere vorbijganger begroet. Binnen in de boekhandel vertelt Frits of zijn vrouw over de nieuwste boeken rechtstreeks uit Suriname binnen gebracht. Moderne en oude boektitels staan op onderwerp gerangschikt. Maar vooral de liefde voor het boekenvak straalt van alle kanten uit de winkel. Voor mij toch nog onverwachts gaat Frits met zijn vrouw met pensioen.
 
En daar staat opeens Ivo met een aantal slimme vrouwen in de beste boekenzaak van de Amsterdamse Poort. Kunst van lokale artiesten hangt aan de muren. En de beste koffie wordt met een slim gesprek gemaakt en ingeschonken. Het assortiment aan boeken wordt een klein beetje veranderd. En de winkelinrichting wordt gemoderniseerd. Een boekenclubje wordt opgericht.
Mijn zaterdagochtend wordt een koffiemoment. En mijn stapel ongelezen boeken wordt hoger. Op mijn werk probeer ik te wennen aan werkstukken en opdrachten die digitaal worden ingeleverd. Notulen, afspraken en beleidsstuken worden digitaal als document gedeeld. En zelf twijfel ik over het aanschaffen van e-reader.
 
Maar vanavond treur ik!
De laatste keer was het koffieapparaat verdwenen. Veel boeken stonden voor een weggeefprijs in de uitverkoop uitgestald. Maar nu zijn de rolluiken dicht. Voor onbepaalde tijd staat er met eenverhaaltje op de ramen geplakt. Leest een stadsdeel met 80.000 inwoners geen boeken meer? Worden boeken nu op websites gekocht? Zijn papieren boeken niet meer van deze tijd? De beste koffie moet ik voortaan ergens anders drinken. Maar waar moet ik in nieuwe boeken snuffelen? En waar koop ik voortaan mijn nieuwe boeken.
 
Frits ik gun jou met je vrouw een geweldig pensioen!
Ivo ik gun jou een nieuwe droom.
Maar vandaag treur ik!!!
www.boekhandelbend.nl

Reacties

Rhona op 31-05-2012 20:14
Tja, helaas, ook geschiedenis van de bijlmer in boekvorm zal lastig worden.
 
Bibliotheek is door het stadsdeel ook al verplicht verhuisd naar een achteraf op de frankemaheerd. Lezen doen we tegenwoordig helaas steeds minder in boekvorm. Maar voor mij blijft lezen toch lekker met een boek op de bank.
frank-103 op 31-05-2012 20:48
Hier op het platteland heeft elk gat nog een boekhandel hoor, en soms ook nog een primera oid erbij. Op Bos en Lommer is de Omta ook veranderd in een meer trendy boekhandel (de nieuwe boekhandel) met bijbehorende hippe site http://www.denieuweboekhandel.nl/. Maar de service is er goed!
Quadrisquare.punt.nl {} hanny op 31-05-2012 21:05
En toch worden er nog boeken uitgegeven èn gelezen...

ik heb geen geld voor i-book of zo,
laat mij dus gewoon een papieren boék houden ? !!!
Mijn afspraakjes print ik, ik wil dat gewoon kunnen herlezen, er wat bijkrabbelen, het onder mijn neus in de keuken voorhanden hebben,
dat ik het niet vergeet, want àls ik een dag of ochtend of middag mijn kompi niet open of van huis ben, zié ik die datum met afspraak niét... !
of op die dag in mijn papieragenda zetten... die ik mee kan nemen
want een laptop heb ik ook niet...
Ik ben blij met de huidige techniek,
maar om nu gedwongen te worden tot uitgaven
waar ik normaal gesproken buiten kan, vind ik maar niks...

Fijn weekend Rob,
hanny
Bertie op 31-05-2012 22:25
Natuurlijk zijn er nog genoeg boekenwinkels maar specifieke zaken voor Surinaamse/Antilliaanse boeken, dat weet ik niet.
Jammer dat je je vaste stekkie kwijt bent Rob.
karels op 01-06-2012 00:23
ja ik deel de angst/vrees
dat boeken meer en meer digitaal gaan
ik zelf heb geprobeerd boeken over mijn hobby fietsen door te verkopen , ja elke€ die ik kan verdienen is door mijn makke welkom
nu denk ik er over om te maar om te zetten in warmte de komende winter
ja en jij mist een lopie op je vaste stekkie
 
dewitteuil op 01-06-2012 10:43
Ik mag ook graag in boekenwinkels struinen en de stapel 'nog te lezen' wordt ook maar niet kleiner. Het is zonde als dergelijke winkels (boekenwinkels, platenzaken e.d.)verdwijnen.
 
Groeten
Eric
hubenyvonne op 01-06-2012 11:57
Jammer he, dat dat geneus in stoffige boekenzaken gauw genoeg verleden tijd is, deed het altijd zo graag en er bleef altijd wel een boek aan mijn handen plakken.
Jammer, dit blijkt dus vooruitgang te zijn (en een e-reader is dat werkelijk, heerlijk om zo in bed te lezen!!), maar toch...
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl