robalberts.punt.nl
Vrije keuze
Vrije keuze.
 
Veel kinderen reizen heel wat af naar hun school. Tenslotte hebben we in Nederland een vrije schoolkeuze. Religie, overtuiging en onderwijsvorm zorgen voor allerlei verschillende scholen.
Katholiek, protestant, joods, oecomenisch, islamitisch, hindoe, openbaar, vrije school, dalton, montessori, freinet, .... . En deze rij is makkelijk nog langer te maken. Taal, rekenen en lichamelijke opvoeding, maar ook Frans, Spaans, wiskunde en uiterlijke verzorging blijven vakken waar een goede vakdidactiek bij horen. De vakinhouden van deze vakken zijn ook door specialisten vastgesteld.
De keuze om de geloofsovertuiging, cultuur of onderwijsvorm voorop te stellen maakt dat veel kinderen heel wat af reizen. Reistijd die niet gebruikt wordt voor leren. Reistijd die vaak ook reiskosten geven.
Nederland geeft iedereen de vrijheid van schoolkeuze.
 
Als kind reis je dus heel wat of voor de overtuiging van je ouders. Daardoor heb je minder speeltijd met buurkinderen. En kun je moeilijker af spreken met klasgenoten. Wel leer je alle omgangsvormen van de groep waar jou ouders voor kiezen. Omgang met anderen gebeurd minder. Eigenlijk mis je dus een aantal sociale omgangsvormen.
 
Vrije keuze.
Ik ben er voor. Geloofsovertuiging, maatschappelijke ideeen, andere vormen van leren, ik ben er voor.
Vrije keuze.
Ik ben er voor. Vrijheid van kiezen is een verworven recht. Dictatuur, opgelegde verplichtingen horen niet in deze tijd.
 
Toch vind ik het jammer als kinderen vroeger op moeten staan om verder weg naar school te gaan.
Toch vind ik het jammer als kinderen na school niet kunnen spelen met klasgenoten van verder weg.
Toch vind ik het jammer als kinderen niet leren om met buurkinderen om te gaan.
 

Reacties

John Jorna op 17-02-2010 18:44
Ik ben nu 75 jaar jong. Yoen ik bij de zusters op de kleuterschool zat en bij de Fraters op de Lagere School, was het nog een en al verzuiling in Nederland. Maar in ons buurtje met heel veel kindeen speelden wij als katholiek, protestant en 'niks ' allemaal met elkaar. Yoen konden we ook rustig buiten spelen, want er was weinig verkeer. Maar voor het overige zat ik tot ongeveer 1960 opgesloten in mijn eigen katholieke zuil.Dat was niet alleen omdat je dat zelf wilde, maar ook omdat katholieken door anderen niet werden geaccepteerd, zoals nu moslims niet worden geaccepteerd.
cathleen op 17-02-2010 21:17
Daar heb je helemaal gelijk in.
Groetjes Cathleen.
Marjan op 20-02-2010 12:39
Mijn lieve ouders hebben, toen we verhuisd waren(ik was 7) bewust de keuze gemaakt ons niet 3 scholen voorbij te laten fietsen voor de 'correcte' school. Er was een Christelijke school dichterbij en daar konden we ook naar toe ... lópend ... Onder christelijk en christelijk zit ook nog verschil namelijk ... ik moest eigenlijk naar de gereformeerde school, in plaats daarvan zijn we naar de hervormde (minder streng) school gestuurd ...
Alice Karen Burridge op 20-02-2010 20:04
Mijn kwestie is deze: ik heb, halverwege de derde klas, er zelf voor gekozen om naar een andere middelbare school te gaan. Dit was een gymnasiumschool, en, hoewel ik op die eerdere school ook gymnasium deed, lag het niveau hier hoger. Vreemd ja, dat niveauverschil, maar het was meer mijn ding om naar een gymnasiumschool te gaan. Dit was een uur heen en een uur terug reizen voor mij. Dat had ik er wel voor over. Voorheen hoefde ik maar een paar minuten te fietsen. Maar wat het ook was: ik werd vreselijk gepest op die eerdere middelbare school. Hoewel er nog twee andere scholengemeenschappen in mijn woonplaats van destijds waren, besloot ik niet om daar alsnog heen te gaan, nadat ze bij de eerste keer kiezen al waren afgevallen. De eerste keer had ik deze gymnasiumschool niet in acht genomen: er waren toch drie middelbare scholen in mijn woonplaats waaruit ik kon kiezen. 
En dan de band met de mensen in mijn woonplaats? Die was niet goed meer te noemen door het gepest, dus wat lette me nog? Ik deed mezelf zeker geen tekort, integendeel.
Zo zie je maar dat ook in combinatie met tegenslagfactoren deze vrije keuze goed is - mits het niet geimplementeerd wordt op de verkeerde manier. En overigens werd er ook niet iets door mijn ouders opgelegd in mijn geval.
Groeten,
Alice
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl